Бившият кмет на Дупница Алекси Тасев: Обиден съм на Явор Тодоров, обмислям да заведа дело, прави си пиар на мой гръб за историята на футбола

Filed under: Искам думата |

1919 г. е приета за година, през която в Дупница се е играл организиран футбол, преди да съм се родил, казва бившият кмет

Бившият кмет на Дупница Алекси Тасев дойде в редакцията на в. „Вяра” по повод наскоро публикуваната футболна брошура на бившия ОбС шеф Явор Тодоров с думите: „Обиден съм на Явор Тодоров, обмислям да заведа дело, прави си и пиар на мой гръб за историята на футбола в Дупница”. Той обяви, че цял живот му е намирал различни работни места и го е лансирал на различни постове, представял се е пред него за най-добрия му приятел, а накрая го е направил фалшификатор. Алекси Тасев се възползва от правото си на отговор по повод брошурата на Явор Тодоров, която го разобличава като недобросъвестен изследовател на исторически факти. Ето какво пише в писмото:

191-09-81 ALEKSI TASEV

В публикация във вестник „Вяра” в броя от 10-11 август 2013 г., озаглавена „Брошура на ОбС шефа Явор Тодоров опроверга две книги на бившия кмет на Дупница Алекси Тасев и поправи историческа грешка: рождената година на ФК „Марек” не е 1918-а, а 1915-а”, се обругава името ми на човек, допуснал „историческа грешка”.

Годината на учредяването на „Марек” е друга. Отборът приема името „Марек”, след като на 25 февруари 1947 г. шест физкултурни организации в града: „Атлетик”, „Славия”, „Левски”, ЖСК, ТК „Рилски езера” и мото- и колоездачно дружество се обединяват. В брошурата на Явор Тодоров се изнася нова информация кога за първи път в града започва да се играе футбол.

191-09-81-iavor todorov

Известен е фактът, че аз съм автор на две книги за ФК „Марек”: ФК „Марек”. 25 години в  „А” РФГ (статистика и коментари) и ФК „Марек” (история, статистика, коментари). Първата издадена през 2004 г. и втората – през 2011 г.

Аз не съм историкописецът на футбола в града. В книгите си не изследвам откога в града се играе за първи път футбол, а посочвам цитираната година, която се посочва преди мене от Янаки Лазарков в неговата книга. Посочената година в книгите ми е официално приета от футболните институции в България и оригиналният ФК „Марек” носеше емблема с тази година. 1919 г. е приета за начало на футбола в града на основанието, че футбол организирано се играе в кварталите „Горна махала”, „Бешика” и „Мърджина”.

Няма как да съм кръстник на тази година, защото 1919 г. е приета за година, през която в града да се е играл организиран футбол, преди да съм се родил! Защо не се посочва името на Янаки Лазарков? Или че това е година, официално приета от футболната централа в България?

Що се отнася до брошурата на Явор Тодоров, аз може би бях един от първите, който го поздрави за публикуваната информация. Надявам се, че той, позовавайки се и на моите две книги, да не е приел, че поправя моя историческа грешка. Има моите книги и познава съдържанието им.

Любопитно е как толкова години никой не оспори годината 1919-а! Толкова много чествания на годишнини. Доскоро имаше живи хора, свързани с далечната история на футбола в града. Янаки Лазарков е един от тях. Той издаде книга и за туристическото движение в града. Сам Явор Тодоров на първата страница на брошурата е с документ за награда „Почетна значка – златна” от Българския футболен съюз във връзка с честването на 90 години футбол в град Дупница през 2009 г. Дали с днешна дата ще приеме, че наградата е фалшива, защото някой е фалшифицирал верната година за началото на футбола в града?

Би било полезно за историята на футбола в Дупница Явор Тодоров, като изследовател на случайно прочетена информация, да потърси дали няма и по-ранна година. Георги Божков като дупничанин, играл в турския „Галата сарай” в началото на предишния век, който се явява и съучредител на организирания футбол в страната през 1909 г., си е идвал в родния град. Как така да не донесе по-рано футболната топка и да запали по ритнитоп и други в града?! Може и той в куфар, както учителят Жорж де Режибюс в мъжката гимназия във Варна или Луи Айре, и учител в Лом, и двамата швейцарци, още през далечната 1894 г. за първи път учат учениците на ритнитоп.

Със сигурност с годините напред сериозни изследователи могат да открият и някой друг факт. Това без съмнение ще е исторически принос.

Без никаква завист ще имат моето поздравление и уважение, ако това се случи.

Исторически дати и години във футбола се признават от официалните футболни институции в страната по съответния ред. От тази гледна точка много рано зазвучаха „словесни фанфари”!

Spread the love