Протести срещу сонда за шистов газ в Англия

Filed under: Свят |

191-18-05-protestite-zapochnaha-predi-tri-sedmiciФирмата, която използва спорната технология хидравлично разбиване на подземните пластове, ще спре изследователската си сонда в Балкомб (Balcombe), малко село в Западен Съсекс, където през следващите дни се очаква акция срещу експлоатацията на шистов газ, озаглавена „Нито капка газ“.

„След консултации с полицията в Съсекс „Кадрила“ реши да намали дейността си заради предвижданото за уикенда събитие“, заяви компанията.

„През този период нашата основна грижа ще бъде безопасността на нашите екипи, на жителите на Балкомб и на протестиращите след заплахите на преки действия срещу сондажното място“, се казва в текста.

„Ние ще започнем отново всички наши дейности веднага след като можем да го направим безопасно“, се казва в изявлението.

Обектът е ограден с бодлива тел, но рискът от конфронтация остава, защото активистите – противници на хидравличното разбиване – обещаха „пряко действие“.

Полицията вече арестува 40 души, тъй като протестите започнаха преди три седмици.

Сблъсъците започнаха на 2 август, когато с тримесечно закъснение фирмата започна да пробива вертикална шахта, дълбока 915 метра, с надежда да намери шистов газ.

Протестът в Балкомб, който е крепост на консервативната партия, привлече и много знаменитости в подкрепа на местните хора. Сред тях се появи и Бианка Джагър, бившата съпруга на Мик Джагър от „Ролингстоунс“.

 

Снимка:

Протестът в Балкомб привлече и много знаменитости.

 

Spread the love