Съдът върна на работа учителя Росен Ангелов в езиковата в Благоевград

Filed under: България,Общество |

20130325.vezmwbyncyРайонният съдия Владимир Ковачев върна учителя Росен Ангелов на работа в Езикова гимназия „Академик Людмил Стоянов“ в Благоевград и присъди да му бъде изплатено обезщетение от 2571 лв., съобщава БЛИЦ. Мотивът му е, че директорката Тина Попова е уволнила философа незаконно, тъй като е издала заповедта, докато той е бил в отпуск. Това беше и основния аргумент на адвокат Анна Бистричка, която бе ангажирана за трудовото дело.

Росен Ангелов е назначен на безсрочен трудов договор като учител по философия на 15 септември 2011 г. На 7 октомври 2012 г. той подава молба до директора на гимназията да ползва неплатен отпуск до получаване на официална информация по случая със смъртта на неговия бивш ученик Марио Нушков.

25-годишният Нушков е намерен мъртъв около вилата на Росен Ангелов в село Бистрица на 6 октомври. Предната вечер той и още няколко младежи гостуват в крайградската къща на своя учител, където се събират последователи на оглавяваната от Ангелов фондация „Мечта“.

Според съдебно-медицинската експертиза Марио Нушков е починал в резултат на травмите при падане от електрически стълб.

Покрай мистериозната кончина на младежа става ясно, че той е участвал във фондацията на учителя си Росен Ангелов, която изповядва идеите на руския писател Владимир Мегре, известен с култа към „Анастасия”. По случая започва разследване за склоняване към самоубийство срещу неизвестен извършител.

Росен Ангелов сам пожелава да се подложи на детектор на лъжата в Института по психология на МВР и издържа теста, макар че това няма никаква доказателствена стойност за досъдебното производство.

В Благоевград се надига вълна на обществено недоволство. Приятели на Марио Нушков излизат на протестно шествие, започва подписка за проверка на преподавателската методика на учителя, провежда се дискусия за сектите.

49-годишният учител е уволнен на 26 ноември 2012 г. от директорката на гимназията, а дисциплинарните му нарушения се изразявали в това, че препоръчвал, разпространявал и преподавал идеи и литература извън учебния материал и съдържание.

Учителят Росен Ангелов е категоричен, че дисциплинарната процедура е нарушена, а решението да бъде уволнен е взето предварително.

В хода на делото беше назначена комплексна експертиза от вещи лица от образователното министерство и от отдела по вероизповедания към МС, която бе приета миналата седмица от съда. Вещото лице Жулиета Донкова заяви, че Росен Ангелов не е проповядвал култа към „Анастасия“ в Езиковата гимназия, но е прокламирал част от възгледите на руския писател Владимир Мегре сред учениците.

Другият експерт Коста Костов също не е открил насаждане на култ при провеждане на уроците от учителя Росен Ангелов, но признава, че при преподаване на философия на учениците от 11-и клас са били пренебрегнати класиците на философията и предпочитани Мегре, индиецът Ошо, както и руснакът Григория Грабовой, който бе осъден на 7 години затвор заради това, че казвал, че възкресява хора.

Според вещото лице Костов по предмета философия в 11 клас „границата е премината” и учениците биха имали проблеми при изпити.

Вещите лица получиха 700 лв. за труда си, като 300 лв. бяха за сметка на гимназията, а 400 лв. от съдебния бюджет.

Съдия Владимир Ковачев отмени уволнителната заповед само на основание, че тя е издадена по време на неплатен отпуск, без да е искано разрешение от Инспекция по труда. Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Благоевград./БЛИЦ

Spread the love