Край Трън лежат 100 тона злато, находището остава замразено, в района има 975 грама сребро на тон

Filed under: Бизнес |

С 40 т резерви България взе 48-о място по златни запаси

 Експерти: Златото към края на годината да достигне до 2000 долара на тон

197-10-81 300Златото отрежда на България добро място в световната класация за златни запаси. В нея България заема 48-о място, а резервите са увеличени до 40 тона. Година по-рано тя заемаше 43-то място, като при това количеството на резервите не намалява. Това сочат данните на Световния съвет по злато (World Gold Council) от юли. Цената на златото, от една страна, се е отразила на резервите ни. От друга – доверието в икономиката ни бележи спад, при това значителен, защото този показател измерва способността за погасяване на задълженията.

197-10-81 f3fd6851cПо предварителни данни край Ракитово има 7 тона злато и 100 тона сребро, а край Трън – 100 тона злато. Трънското златно находище обаче засега остава замразено. Причината е, че през юни тази година екоинспекцията в Перник не разреши да се започне добив на злато и сребро в Трън. Мотивът на екоинспекторите е, че находището е в близост до река Ерма и извличането на благородните метали от почвата ще замърси водоизточника. Сега на ход са министърът на околната среда и водите Искра Михайлова и административният съд в Перник. Намерението за добив на благородни метали бе на „Евромакс Сървисиз“ ЕООД, което проучва почти седем години терена (2004-2011 г.). Идентифицирани са 7 зони, в които има златни и сребърни залежи, разположени плитко под земната повърхност. Златото е в Трън и селата Забел, Ломница, Туруковци, Велиново, Главановци, Ерул и Милкьовци. Тези зони са групирани  в две основни области, наречени Малкия хълм и Големия хълм. При  последните сондажи в Малкия хълм е изваден материал от пласт, разположен на дълбочина 12,8 метра в скалите. Според фирмата в района има 975 грама сребро на тон. Открита е и златна жилка, като сондажите на 20,1 метра  дълбочина са извадили 1,25 грама злато на тон.

197-10-81 gold_7Концесия за златосъдържащи руди има също „Горубсо – Кърджали“ (за находището „Чала”), както и „Елаците – мед“ и „Асарел – Медет“, които произвеждат основно медни руди. Скъпоценният жълт метал връща позициите си на международните пазари. Анализаторите прогнозират до края на годината цената да се покачи до 2000 долара за тройунция. И ако това е едната тенденция, не може да се подмине по-същественият въпрос идва ли време за нов „златен стандарт”?

Очевидно е, че отминаващата криза в Европа, от една страна, и търсенето на по-сигурни резерви от страна на националните  банки ще продължат да са водещи за значимостта на скъпоценния метал през следващите месеци.

 

Какво означава това за България

 

България е сред страните с богати златни залежи. Твърдението е на проф. Вълко Гергелчев. По данни от 2010 г. прогнозните запаси се изчисляват на 20 хил. тона. Количеството е достатъчно, за да гарантира сравнително стабилно бъдеще на страната ни при правилно използване на залежите. Явно е, че въпросът с проучването, добива и концесиите тепърва ще бъде подложен на нов анализ. В доклада за баланса на запасите и ресурсите на находищата на подземни богатства, приет от кабинета „Борисов” в началото на 2013 г., се посочва, че има тенденция за увеличаване добива на златосъдържащи руди в България. С общо 37,71% се е увеличило производството на златни руди през миналата година спрямо предходната, става ясно от документа. Според данните на икономическото министерство от 2012 г. в страната са добити близо 1,36 млн. тона златни руди, съдържащи 5,3 тона (5302 кг) от благородния метал. С това България се нарежда на второ място по производство на злато в Европа (след Швеция). В световен мащаб на първо място е Китай с добив от около 400 тона годишно. За увеличението на добива на злато в България най-голям е приносът на „Челопеч майнинг“. Това е реално и единствената компания в България, която добива злато. Дружеството експлоатира златната мина край Челопеч.

В отчета на компанията майка – канадската Dundee Precious Metals (DPM), за 2012 г. се посочва, че  българското дружество е произвело общо 120.6 хил. тройунции (близо 3,4 тона) злато под формата на концентрат. Това е с 28% повече в сравнение с 2011 г.

 

Борси и прогнози

Ако през септември 2012 г. цената на скъпоценния метал на световните борси бележи бум от 1800 долара за тройунция, то в началото на август успя да достига до 1328, 09 пункта. Само за няколко дни тройунция вече се доближава до 1369 пункта. Както изглежда, златото бърза да върне позициите си. Още повече че както става ясно от публикуваните преди дни данни на Световния съвет по злато, търсенето на международните пазари през второто тримесечие на годината бележи незначителен спад от едва 0,37% – до 1025,5 тона. В същото време излишъкът за същия този период бележи увеличение с 66,3 тона. Това означава, че в бъдеще може да има лек спад на цената в краткосрочен план, прогонозират някои от експертите. Друга част обаче допускат възможността в дългосрочен план цената на златото към края на годината да достигне до 2000 долара.

 

Spread the love