аш баскетболист, школуван в САЩ, и пореден американец се обвързаха с „Рилецо“

Filed under: Баскетбол |

Самоковци представят звездната си селекция днес от 19,00 ч. в „Арена Самоков“

199-21-85 Damyan Stoyanov

Страховита селекция заформя „Рилски спортист“ за новия сезон. След като си осигури услугите на четирима янки и Златин Георгиев от „Левски“, клубът от Самоков подписа с още двама играчи. Това са американецът Остън Калхун и Дамян Стоянов. Всички нови попълнения ще бъдат представени пред публиката на „Рилецо“ днес в 19,00 часа, когато е първото занимание на тима в подготвителния период. Запалянковците няма да могат да видят единствено Калхун, който трябва да оформи документите си около пребиваването си в България, и ще закъснее с няколко дни. Остън Калхун е висок 201 см и идва от университета „Боулинг Грийн“, с който се е състезавал  в първа дивизия на NCAA. В последния си сезон иностранецът има средни показатели от 15,1 точки и 7,1 борби на мач.

199-21-85 Auston Calhoun

Интересното е, че освен с добри отигравания в подкошието Калхун е блестял и със стабилна стрелба от тройката. С 36,6% успешни изстрели от далечно разстояние той е бил лидер на отбора си в последния сезон. „Много съм развълнуван от възможността да започна професионалната си кариера с „Рилски спортист“. Знам, че трябва да помогна съставът да се представи на ниво в турнира „Еврочалъндж“ и в останалите надпревари. От това, което съм чул и видял, Самоков е чудесно място за мен и наистина очаквам с нетърпение да бъда част от този голям проект,“ откровен бе чужденецът пред официалния сайт на клуба.

Другият нов – Дамян Стоянов, пък е роден на 20 февруари 1993 г. и е възпитаник на школата на „Овергаз“. Той е сред най-добрите юноши на тима и изобщо сред връстниците си в страната. На 26 април тази година Стоянов взе сребро в първенството с екипа на „Овергаз“, след като на финала в сторицата отстъпи драматично пред „Левски“.

През есента на миналата година младокът акостира за кратко в Щатите, за да се опита да сбъдне американската си мечта. Българинът заигра в Little Big Horn College и участва в първенството между училищата от т. нар. „Джуниър колидж“ в САЩ. В 22 мача с фланелката на Little Big Horn College Дамян записа солидно КПД от 13 точки, 4,8 борби и 2,8 асистенции, с успеваемост от 50% от близко и средно разстояние и 36% от тройката.

Снимки:

1. Дамян Стоянов

2. Остън Калхун

Spread the love