Барак Обама: Бездействието не е вариант за САЩ спрямо ситуацията в Сирия

Filed under: Актуално от днес,Свят |

Президентът заяви също, че осъзнава умората на американския народ след десетилетие на война

209-18-01-obama-immigration-1Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че бездействието не е вариант за САЩ спрямо Сирия след ужасяващата химическа атака. Той каза това в обръщение към конгресмените да подкрепят евентуален военен удар. „Не можем да си затворим очите пред кадрите, които видяхме от Сирия”, подчерта Обама в своето ежеседмично обръщение.
„Именно затова призовавам членовете на Конгреса от двете партии заедно да защитят света, в който искаме да живеем, света, който искаме да оставим на нашите деца и на бъдещите поколения”, коментира президентът на САЩ.

„Сирия не е Ирак или Афганистан“…

 

Америка трябва да използва ограничена военна сила в Сирия, за да възпре бъдещи химически атаки, заяви днес в радиообръщение към нацията президентът на САЩ Барак Обама, цитиран от Ройтерс. Той обаче подчерта, че не иска да влиза в нова скъпа и дълга война.

„Това няма да е нов Ирак или Афганистан“, каза Обама в седмичното си обръщение, излъчвано по радиото и интернет, с което представи в аванс доводите, които ще изтъкне в телевизионното си обръщение към нацията във вторник.

Обама заяви също, че осъзнава умората на американския народ след десетилетие на война, „дори въпреки че войната в Ирак завърши, а войната в Афганистан е към края си“.“Именно затова няма да хвърлим войниците си насред войната на други“, каза президентът на САЩ.

Той заяви, че ако не бъде даден отговор на химическата атака, ще бъде поставена под заплаха националната сигурност на САЩ и ще се увеличи възможността от бъдещи химически атаки на сирийското правителство, терористични групировки и други страни.
Президентът Барак Обама реши миналия уикенд да отложи военната операция в Сирия, за да получи подкрепата на Конгреса.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери е в Европа, където се опитва да събере по-широка подкрепа срещу Сирия. Той е в литовската столица Вилнюс, за да се срещне с министрите на външните работи на ЕС по темата за сирийската криза.
Междувременно Републиканската партия в САЩ очаква Конгресът да вземе решение заевентуална военна намеса в Сирия до две седмици, съобщи АФП, цитирайки лидера на републиканците в Камарата на представителите.

 

Spread the love