Зинаида Златанова: Губим 276 млн. от европарите в края на годината

Filed under: Актуално от днес,България |

Взимат всички мерки за минимизиране на сумата, а в момента периодът е много критичен и всяко забавяне коства много, заяви вицепремиерът

217-20-01-rrrrrrr-rrrsrrrrr-rrrrr_2b41f26edeБългария може да загуби 276 млн. средства по европейски програми в края на годината по изчисления към месец юли. Това каза вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова. Изнесените от нея данни са близки до тези, които служебният кабинет на Марин Райков е изчислил – 272 млн. евро. „Взимат всички мерки за минимизиране на сумата, а в момента периодът е много критичен и всяко забавяне коства много“, поясни вицепремиерът. Точната цифра щяла да стане ясна на 31 декември тази година. Имайки предвид, че през последните 7 години усвоямостта на еврофондовете е под 30%, едва ли може да сме оптимисти.

Златанова изрази умерен оптимизъм в навечерието на мониторинговия доклад на Еврокомисията. Тя заяви, че се надява да бъде отчетен напредък, но все пак той оценява 18 месеца и всеки един скандал или неуспешен опит за промяна ще бъде отчетен.

Вицепремиерът взе отношение по течащата проверка за липсващи документи в правосъдното министерство на вече бившия депутат от ГЕРБ Искра Фидосова. Златанова посочи, че информация за това ще има до края на седмицата, а ведомството е било сезирано по темата. „Има създадена комисия, все пак това е архив на 15 години и се връщаме назад. Документите стоят в едно мазе и ако сме сериозна държава, не може така да се съхраняват“, добави тя.

Сигналът за липсваща правоспособност за нотариус на Фидосова едва ли би довел до обезсилване на нейни предишни решения, посочи Златанова.

В телефонно обаждане Фидосова коментира, че това са поредни спекулации и ако има някаква липса на информация, тя е готова да предостави нужното. „Имам диплома от април 1996 г. и съм получила квалификации. Конкурсът за нотариус е от 1998 г. и имам нужния двугодишен стаж“, обясни тя.

Spread the love