Станишев: Вотът на недоверие към кабинета е служебен вот

Filed under: Актуално от днес,България |

Екипът на Стойнев ще защити българския интерес, заяви лидерът на БСП

218-17-04-Image_2305657_126Предстоящият вот на недоверие към кабинета е служебен вот, заяви пред журналисти в парламента лидерът на БСП Сергей Станишев. „Това личи в объркването на Бойко Борисов и на ГЕРБ във връзка с мотивите – беше за цялостна политика, сега ще търсят поводи за конкретна политика, очевидно търсят начини да се изявят като опозиция“, коментира Станишев.

„Два месеца „ваканцуваха“, докато Народното събрание активно работеше, приемаше закони и след като вече влязоха в парламентарните комисии, виждате, че ГЕРБ са вяли и просто търсят начини за самоизява“, посочи той.

Станишев отхвърли тезата, че имало приоритетно политически назначения, като се аргументира с назначения на зам.-министри в този кабинет, които са заемали тази длъжност и в предишното правителство.

„В предишния кабинет се извърши цялостно сливане на една партия с държавата и бе осъществена цялостна чистка“, посочи той.

По думите му тогава са били отстранени много специалисти, които са работили за не едно правителство – и десни, и леви, и центристки.

От 6300 души централна администрация по времето на ГЕРБ са сменени почти 3000 души, или 40% смяна на тази администрация, което никога не е било. И простия факт – по тяхно време от 5-има назначени само 1 е минал през конкурс, заяви Станишев.

„Не се съмнявам, че екипът на Драгомир Стойнев като министър на икономиката прави всичко необходимо да бъде защитен българският интерес по арбитражното дело по АЕЦ „Белене“, заяви пред журналисти в парламента лидерът на БСП Сергей Станишев.

След като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи, че управляващите умишлено бавят пращането на експерти и свидетели по делото на „Атомстройекспорт” срещу НЕК и България може да бъде задължена да заплати 1 млрд. евро.

Сергей Станишев определи твърденията на представители на ГЕРБ по темата като „поредните глупости“.

„ГЕРБ, понеже са гузни, няма какво да отговорят на конкретните факти, затова търсят поводи да отвлекат вниманието“, коментира Станишев.

„Искам да ви припомня следните обстоятелства: първо, ГЕРБ и Борисов 4-5 пъти си смениха радикално позицията за АЕЦ „Белене“, от „против“ към „за“, към „ще видим“, пак „против“ .

През пролетта на 2012 г. наложиха със своите гласове решение на парламента за спиране на проекта.

Само че договорът не е прекратен – десетки милиони са платени досега заради това, че правителството на г-н Борисов не предприе стъпките, които обеща за прекратяването му. В т.ч. и през тази пролет са платени към 12-14 млн. евро на консултанта по информацията, която предостави Драгомир Стойнев на прокуратурата“, заяви лидерът на Коалиция за България.

 

Spread the love