Похитител на йордански наркотрафикант отпраши от софийския зандан със спортен мерцедес: Бившият затворник Янко Лудия от Перник: Влизам в голямата политика с национално движение, в което членуват роднини на лишени от свобода

Filed under: Искам думата |

Перничанинът пишеше поезия и се занимаваше с бокс зад решетките, води няколко дела срещу държавата за мизерните условия в килиите

221-09-81Вече бившият затворник Янко Ваташки – Лудия от Перник се захваща с политика. Това обяви самият той веднага щом прекрачи прага на Софийския затвор. Ваташки изтърпя присъда от средата на месец май 2009 г. за отвличането на йорданския наркотрафикант Мохамед Атти. Съгласно определение на Софийския градски съд той трябваше да бъде освободен още в началото на юли. Това обаче не стана, а от управата на затвора твърдяха, че съдията погрешно е кумулирал предишни арести и задържания на затворника. Сега Ваташки ще умува как да докаже надлежаното, за да поиска финансово възмездие. Ваташки смята да се впусне в голямата политика чрез Национално движение „Съвършена България“. То беше създадено по негова идея в началото на тази година и в него членуват близки на лишени от свобода. Сега сдружението щяло да започне да защитава хора в неравностойно положение. През лятото на 2011 г. беше създадена неправителствената организация „Българско затворническо сдружение за рехабилитация“, на което Ваташки е главен секретар. То също се обяви за защита правата на затворниците.

Той води няколко дела срещу държавата заради лошите условия зад решетките. Янко страда от тежък диабет, а не му беше предлагано адекватно лечение. Освен това Ваташки събираше и подписка за подобряване условията в зандана. Докато беше там, Янко Ваташки се занимаваше с бокс и се отдаде на писането на поезия.

Ваташки отраши от Софийския централен затвор със сребрист спортен мерцедес. За вечерта приятелите му бяха организирали грандиозен купон. Част от тях го чакаха още на портала, като сред тях се открояваше Стоян Златния, разследван за педофилия и склоняване към проституция.

 

Spread the love