Орешарски обеща на земеделците над 1,1 млрд. лева до края на януари

Filed under: Актуално от днес,България |

Обнадеждени сме от това, което говорихме, коментира председателят на организацията Ангел Вукодимов

229-20-01-430x2731,118 млрд. лева ще бъдат изплатени на българските земеделци до края на месец януари 2014 година. Това обяви земеделският министър Димитър Греков след тричасова среща с Националната асоциация на зърнопроизводителите при премиера Орешарски.

Стана ясно, че тези земеделци, които имат неуредици в документите, също ще получат своите евросубсидии, но в края на месец април догодина.
Предвижда се и допълнително заплащане от по 2 лева на декар, което възлиза на 60 милиона лева допълнителни от националния бюджет.

Греков се похвали и с намаляване на акциза върху горивата от 2014 година с 20%. Така очакваните 70 милиона от акцизи стават 84 милиона лева.

Стана ясно, че земеделският министър е обещал на зърнопроизводителите до края на 2013 година да бъде изготвен и Закон за браншовите организации.

„Обнадеждени сме от това, което говорихме“, коментира председателят на организацията Ангел Вукодимов. Той призна, че е очаквал по-съществена сума от 20%, но е склонил на тях, защото се съобразява с бюджета и фискалните политики на страната.

Вукодимов допълни, че организацията му вече е пуснала запитване в Брюксел относно изтичащия срок на мораториума за закупуване на българска земя от чужденци.
Той получил подкрепа от министър Греков за идеята мораториумът да бъде удължен до 2020 година. Отговор от Брюксел се очаква в рамките на един месец.

 

Spread the love