Райна Миткова-Тодорова: Фирмите да са по-твърди към длъжниците, стотици фалираха

Filed under: Бизнес |

232-10-83Българските фирми трябва да започнат да приемат повече мерки и да проявяват твърдост по отношение на финансовите взаимоотношения с други компании. Това заяви председателката на Асоциацията на колекторските агенции в България (АКАБ) Райна Миткова-Тодорова, цитирана от „Фокус“. Тя обърна внимание на това, че родните компании все още използват практиката – “тези клиенти са ни много скъпи и няма проблем, че не са си платили задълженията от 6-12 месеца”.

„Нивото на междуфирмена задлъжнялост в България определено се характеризира с много просрочени дългове”, подчерта експертът. Като доказателство за това тя даде множество официални и неофициални фалити на фирми от началото на настоящата 2013 година. „Една фирма може да не обяви фалит, но все пак тя да е в невъзможност да изпълнява нормално дейността си и да няма вече служители и въобще да не функционира. Факт са много такъв тип фирми фантоми”, посочи Райна Миткова-Тодорова. Според нея трудност пред голяма част от бизнеса е общата сметка. Много фирми е оплакват, че по тази обща сметка се превеждат всички значими такси и се погасяват най-старите задължения. Например, ако компанията е имала някакви стари задължения отпреди 3-4 години, а е успявала редовно да си внася ДДС-то, сега това няма как да стане. Парите отиват автоматично за погасяване на най-старите задължения, което доста притисна малкия и среден бизнес”, обясни председателят на АКАБ.

Райна Миткова-Тодорова отбеляза още, че колекторските агенции и сега страдат от лош имидж, който носи самата индустрия. „Ролята на една колекторската агенция е да бъде именно медиатор между кредитора и неговия клиент. Ние не притискаме хората, не ги заплашваме”, допълни Тодорова.

Spread the love