Разследване: 630 столетници щъкат в България, 50% са в Петрич, Радомир, Дупница, Самоков и София, агрофитнес ги крепи: Петричкият кмет даде торта и 100 лв. на вековната баба Велика, завари я в леглото, спънала се на двора, баба Йорданка от Радомир празнува 103 г., чете вестник без очила, Алексиев я дари с кристална купа

Filed under: Дупница,Петрич,Радомир,Самоков |

Баба Велика от с. Рупите: Радвам се на бистър ум и добро здраве благодарение на мотиката

100 години гони и най-известният фаянсаджия в града Иван Андонов

237-01-01 1-1 copy

Кметът на Петрич Вельо Илиев и колегата му от Радомир Пламен Алексиев вчера почетоха рождените дни на две от най-възрастните дами в общините. Жителката на петричкото село Рупите Велика Кръстева Кукушлиева навърши 100 години. Юбилярката бе официално поздравена от кмета инж. Вельо Илиев. Градоначалникът я зарадва за стогодишнината й със 100 лева, букет цветя и торта. „Баба Велика посрещна гостите от общината на легло, но в добро здраве и с бистър ум”, разказа за в. „Вяра” гостоприемният домакин на милото тържество – управникът на село Рупите Георги Атанасов. „От близките й знам, че баба Велика е ходила сама допреди три месеца. Сега е на легло след падане при излизане от дома й”, уточни Атанасов и допълни, че именно това е причината в момента тя да изпитва страх сама да ходи навън. Столетницата има 7 деца, от които 3 живи. Цял живот е работила земеделие.

237-01-01-GER4EV-2 Nai izvestnia faiansadjia na Petrich stoletnica Ivan Andonov copy

Преди баба Велика 100-годишен юбилей имаха и майката на основателя на СДС в Петрич, съдържателя на нонстопа в центъра на града Любо, както и ветеран от войната от жк „Изток”.

237-01-01-Баба Еленка-Говедарци

103 години навърши вчера Йорданка Георгиева Маринкова от радомирския квартал „Върба“. Възрастната жена е отгледала две дъщери, радва се на цяла дузина внуци и правнуци. Вече има и праправнучета. Родена е на 10 октомври 1910 г. в тогавашното село Върба. Цял живот се е трудила на полето и може би точно това е рецептата, която я съхранила до дълбоки старини с бистър ум и все още на крака.

Подробности в печатното издание

Снимките:

1. Баба Йорданка и дъщеря й Роза

2. Най-известният фаянсаджия на Петрич, столетникът Иван Андонов

3. Зикова – съпругата на втория му директор, също може да се похвали с мивка, направена от бай Иван.

 

 

Spread the love