Калфин: Може да загубим до 500 млн. евро евросредства

Filed under: Актуално от днес,България |

Фокусът трябва да се премести върху ползите от изразходването на средствата от ЕС, заяви евродепутатът

238-10-82 238-19-01-9870b182281Между 300 и 500 млн. евро европейски средства може да загуби България до края на годината. Това каза пред журналисти Ивайло Калфин, съдокладчик на Европейския парламент по Многогодишната финансова рамка на ЕС за следващия програмен период.Трябва да спрем да говорим колко пари се усвояват, а да следим какво се постига с тези средства. Оказва, че хората в Северозападна България живеят по-зле, отколкото преди страната ни да влезе в съюза, заяви евродепутатът Ивайло Калфин на дискусия за отражението на еврофондовете върху българската икономика. Конференцията в София е организирана от Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент.

По линия на политиката за сближаване през периода 2014-2020 г. за страната ни са предвидени 7 млрд. евро, с които трябва да се решат много сериозни проблеми. „Българският БВП е едва 45% от средния в Съюза, 45 на сто от българите са заплашени от бедност, четири от петте най-бедни региони в ЕС са български, а 99,8% от фирмите у нас са микро предприятия, които трудно могат да си позволят инвестиции и модерни производства. Седем милиарда евро за 7 години не са много и за да има промяна в тези показатели до 2020 г., е необходима пълна мобилизация на държавата и обществото“, коментира Калфин. Той призова за пълна прозрачност на преговорите, които в момента държавата води с Европейската комисия по условията за харченето на еврофондовете.

От следващия бюджетен период, който започва от 2014 г., Европейската комисия също по-отблизо ще следи ефектите от инвестициите по линия на политиката за сближаване и за тази цел за първи ще бъдат подписвани Споразумения за партньорство с всяка от страните членки. В тези документи националните правителства поемат ангажимент да изпълняват определени политики, подчинени на постигането на целите на стратегия Европа 2020.

Неизпълнението на споразуменията може да доведе до замразяване или отнемане на средства. В споразумението на България приоритетите са конкурентоспособност на малкия и среден бизнес, инвестиции в иновации и нови технологии, разширяване на достъпа до информационни и комуникационни технологии, енергийна и ресурсна ефективност, свързаност на инфраструктурата с акцент върху жп мрежата.

От бюджета за текущия програмен период страната ни може да загуби 300 млн. евро от средствата, предвидени за околна среда, конкурентоспособност и развитие на селските региони, но администрацията прави всичко възможно това да не се случи, съобщи още Калфин.

Spread the love