На кръгла маса в Благоевград: Зам.-кметът Благоев съветва студенти да обсъждат рисковете от трафика на хора с близките си

Filed under: Благоевград |

243-07-08  masa11 copyБлагоевград бе домакин на регионална кръгла маса, в която се включиха експерти, студенти и граждани, а тема на дискусията бе борбата с трафика на хора.

В Правно-исторически факултет към ЮЗУ, където се проведе събитието, присъстваха десетки студенти. Гост-лектори бяха зам.-кметът на  Благоевград инж. Стоян Благоев, секретарят на Местната комисия за борба с трафика на хора Любка Митева, деканът на ПИФ доц. Габриела Белова и представители на Районен съд – Благоевград. Лекторите бяха подготвили актуална статистика с данни за жертвите на трафика на хора през годината, като и сравнение спрямо минали години.

Зам.-кметът инж. Благоев обърна внимание на студентите, че те са хората, които могат да предотвратят порочния кръг на това престъпление. Той апелира към младите да разпространяват и обсъждат рисковете от трафика на хора със своите близки, приятели и роднини, като подчерта и основните методи за превенция.

На срещата бяха обсъдени каналите за трафик на хора, рисковите фактори, райони, групи и методи за въвличане криминалното деяние и подробно бе разяснена ролята на комисиите за борба с трафика на хора. Подобаващ финал на събитието бе поставен от прожекцията на филма на Йордан Димитров, посветен на жертвите на трафик на хора ”Червено – като червило и като кръв”. Филмът показва съдбите на три жени, станали жертва на трафика на хора. Авторът на продукцията Йордан Димитров бе категоричен, че ще подкрепи всяка идея за разпространение на информация за подкрепа на жертвите на „съвременното робство”, както го нарече инж. Благоев.

 

Сн маса 1 Доц. Габриела Белова обяснява, че темата на дискусията е борбата с трафика на хора.

Сн маса 2 Студентите получиха информационни материали.

Spread the love