Външният министър Кристиан Вигенин за продажбата на земя: Решението на парламента дискредитира България, ще има сериозни последици

Filed under: Актуално от днес,България |

248-18-01-vigeninСпоред министъра на външните работи Кристиан Вигенин решението на парламента за удължаване на мораториума върху покупката на земя от чужденци дискредитира България и ще има сериозни последици. Въпреки това обаче то трябва да се изпълнява, щом такава е „суверенната воля на най-висшата институция“.

„Изненада ме преди всичко начинът, по който се взимат такива решения, които могат да имат и ще имат най-вероятно сериозни последици за държавата и за отношението към България в рамките на Европейския съюз… Това решение не се базира на никакъв по-сериозен анализ всъщност наистина има ли такъв интерес към закупуване на българска земя. Няма анализ как това се отразява на пазара на земя, как това би се отразило на българските граждани. Единствено заради субективните страхове, че някой ще дойде и ще изкупи българската земя се взимат решения, които на практика дискредитират България, тъй като до този момент България никога не си е позволявала да нарушава ангажименти, поети чрез договорите, които подписва и ратифицира“, заяви Вигенин в сряда.

Попитан как в тази ситуация трябва да реагира правителството, той обаче подчерта, че в „края на краищата това е решение на Народното събрание и правителството трябва да се съобрази, трябва да направим всичко възможно това решение да бъде реализирано на практика“.

„В края на краищата това е суверенна воля на най-висшия, най-висшата институция в България – Народното събрание, и правителството трябва да се опита и да изпълни това решение дотолкова, доколкото то е възможно“, каза Вигенин.

Той все пак изрази мнение, че трябва още веднъж внимателно да се анализира какво следва от това решение и „дали всъщност то има реално възможността да наложи такъв мораториум, защото все пак договорът за присъединяване е международноправен договор, който ние сме ратифицирали, който ние сме длъжни да изпълняваме“. „Не съм убеден, че чрез национални решения ние можем да имаме, тоест да вземем решения, които стоят по-високо от този договор, който правно обвързва България“, добави външният министър.

Според него е въпрос и на тълкуване на Конституционния съд как това решение може и трябва да бъде изпълнявано. „Истината е, че с това прибързано решение, без да бъдат направени предварително необходимите анализи и как то може да бъде изобщо реализирано, ни вкарва в една наистина доста сложна ситуация. Ще го обсъждаме с колегите, ще преценим как можем да реагираме и какви биха могли да бъдат оттук нататък стъпките на институциите“, заключи Вигенин.

Във „Фейсбук” той вече изрази мнение, че „цената, която ще платим, не се измерва с неизбежните финансови санкции, а със загубеното доверие, което ще ни струва много скъпо“. „Дори президентът да наложи вето или Конституционният съд да отмени решението, вредата не може да бъде поправена – счупената ваза може да се залепи, но никога няма да бъде същата“, написа външният министър в социалната мрежа.

 

Spread the love