ОбС шефът на Перник Владислав Караилиев: Никой не можа да ми отговори как ученическият лагер в Ковачевци се превърна в бежански

Filed under: Искам думата |

248-09-83 vladislav-karailiev1Председателят на Общинския съвет на Перник Владислав Караилиев отговаря на актуални въпроси, свързани с бежанците, които вече са настанени в Пернишко. Пред zapernik.com  ОбС шефът споделя, че дори заместник-директорът на Агенцията за бежанците не е успял да отговори на конкретно зададени от него питания. Ето какво казва още Владислав Караилиев.

– Г-н Караилиев, смятате ли, че България трябва да приема бежанци в пределите си?
Аз смятам, че всяка една европейска страна би трябвало при съответните възможности тези бежанци да се погрижи за тях. Това, което мога да кажа по темата, е, че без да съм поканен от областния управител, отидох на областен съвет по темата за бежанците. Останах учуден. Заместник-директорът, който беше там на Агенцията по бежанци, на конкретни въпроси, зададени от моя страна, не можа да отговори. Аз се интересувах дали е обсъждан вариант на територията на община Перник от Агенцията за бежанци дали да бъдат взимани хора в нашата община. Следващият ми въпрос, на който той не можа да отговори, конкретно за поделението. Тъй като достигна такава информация, че евентуално биха се обсъждали такива варианти. Лично за себе си не знам как, по какъв начин един ученически лагер, какъвто е лагерът в Ковачевци, става бежански лагер. С какво постановление? По какъв начин е придобил статута за бежански лагер от затворен тип. В следващия момент ми се отговори, че това не било бежански лагер, а било регистрационен център. На мен ми е много интересно как един регистрационен център отива в Ковачевци, като границата, през която преминават, знаете къде се намира.

– Господин Караилиев, на местно ниво ли предложиха Ковачевци да стане бежански лагер, или от държавната администрация от София?
– Предполагам, че това е решение на Агенцията за бежанците. По тази тема най-добра информация може да даде областният управител, тъй като той представлява държавата на местно ниво. Мен лично, като председател на Общинския съвет на община Перник, ме интересуваше дали е обсъждан такъв вариант дали на нашата територия… Знаете, че когато къщата на съседите гори, лесно може този пожар да дойде и в нашата община. Проблемът е доста сериозен. Не трябва да се подценява. От 260, настанени в лагера, който е в Ковачевци, 102 деца между 1 и 3 годинки, 50 майки и бременни. Тепърва предстои в Перник да се раждат много деца.
Смятате ли, че това ще доведе проблеми на Пернишко?
– Проблеми силно бих казал, че може да станат. Просто, ако проблемът се подцени, наистина може да станат доста сериозни неща, тъй като все пак това са хора. Половината от тях се оказва, че не са сирийци, а сомалийци. Съответно знаете имунизационният календар е съвсем различен от другите страни. Има различни болести. Двама-трима са заразени от краста, които се предават чрез контакт тези болести.
Там имаше ли заразени? Видяхте ли такива хора?
– Аз не съм ходил в Ковачевци. Казах ви какво разбрах като информация от Областния съвет. Предполагам, че областният управител би трябвало да даде пресконференция и да разкаже това пред обществото. Все пак е важно за гражданите.
– Какъв е Вашият апел към хората, които не желаят бежанците?
– Не може да ги оставим тези хора на улицата. Трябва да се погрижим, но при съответно спазване на правилата. Ясно и дефинирано преди това хората да знаят.

Spread the love