Драгомир Стойнев: Ще спечелим 5 милиарда, нито лев на данъкоплатеца няма да бъде използван в „Южен поток“,

Filed under: Актуално от днес,България |

Плащаме заема на „Газпром” с дивидентите от пренос на газ, заяви министърът на икономиката и енергетиката

257-17-01-dragomir-stoijnev-nito-lev-na-danykoplateca-nqma-da-byde-izpolzvan-v-iujen-potok-178473България ще спечели 5 млрд. лв. за 20 години от проекта „Южен поток“. В тази сума влизат дивиденти, данъци и такси, социални плащания и приходи от дейности по транспортиране. Изчисленията показват, че годишно тръбата ще носи по 250 млн. лв.

„Толкова огромен проект не е имало в най-новата ни история и от икономическа, и от енергийна, и от социална гледна точка“, коментира икономическият министър Драгомир Стойнев. По думите му „Южен поток“ ще даде възможност за рестарт на икономиката ни и за сигурност на енергийните доставки.

Министърът отбеляза, че за реализацията на проекта държавата не поема никакъв финансов ангажимент, но за сметка на това ще се осигури работа на български фирми, ще получава дивидент още от първата година на експлоатацията му и ще плаща два пъти по-ниски лихви от договорените от предишното правителство. „Транзитните такси бяха договорени така, че да не загубим нищо, независимо дали тече или не газ. Само от дивиденти ще получим 1,5 млрд. лв., а 5 млрд. лв. – от данъци, такси и осигуровки“, отбеляза Стойнев. Той изтъкна още, че ще бъдат открити и много работни места в най-бедния регион на Европа – Северозападна България. Икономическият министър припомни, че очакванията на правителството са в проекта да бъдат ангажирани около 5000 души, в т.ч. голям брой научни специалисти, които ще имат възможността да придобият опит в големи инвестиционни проекти. Междувременно президентът Росен Плевнелиев заяви, че не е запознат с детайлите на проекта „Южен поток“. Но каза, че е необходимо параметрите на договора да бъдат ясни и той да е съобразен с европейските директиви. „Не е без значение на каква стойност ще бъде проектът и прозрачността на обществените поръчки“, заяви още Плевнелиев.

257-17-01-20131103.orfzthyjxwПостигнаха се възможно най-добрите финансови условия за България, заяви Драгомир Стойнев по повод подписаното споразумение за проекта „Южен поток“. „Повече от това не можеше да се постигне. Изцяло българският интерес е защитен. Нито един лев на българския данъкоплатец няма да бъде използван за строежа на „Южен поток“. България ще има само полза от този проект. България ще получава дивиденти и работни места”, твърди енергийният министър. Той каза, че размерът на заема, усвоен от БЕХ, е 620 млн. евро. Срокът за погасяване на заема на БЕХ е 22 години. Заемът се усвоява поетапно по време на строителството. Договорен е 5-годишен гратисен период за изплащане на заема – и за лихвата, и за главницата, от 2013 г. до изплащането на първите дивиденти. Докато няма реални приходи от дивидента, договорено е БЕХ да не извършва плащане по заема. „Плащанията по заема ще стават само с приходи от проекта. Нито един лев от джоба на българския данъкоплатец няма да бъде използван. Ще се плаща дивидент още от първата година на експлоатация на газопровода. Ако стане нещо с проекта „Южен поток“, БЕХ не носи никаква отговорност. Ако няма дивиденти, това значи, че на практика проектът не работи“, увери Стойнев.

 

Spread the love