„Индипендънт“: Сирийската криза удари най-бедната страна в ЕС

Filed under: Актуално от днес,Свят |

257-18-05-Nelegalni-emigranti-SofiaПод заглавие „Българската човешка бомба със закъснител – сирийската криза удари най-бедната страна – членка на ЕС“, британският в. „Индипендънт“ публикува статия за проблема със сирийските бежанци в България.

В България бежанците са в безопасност от снайперистите, бомбите и танковете, но жалкото съществуване в най-бедната страна членка на ЕС, която не може да им осигури дрехи, храна и медикаменти и дори достатъчно легла не е нещото, заради което тези хора са рискували живота си, прекосявайки планините, пише вестникът.

Сирийските бежанци в България де факто носят  послание към европейските лидери, които отложиха дискусиите за цялостната политика по предоставяне на убежище на бежанците за идния юни и които се надяват, че двата милиона сирийски бежанци ще си останат в Турция, Йордания и Ливан.  Но България доказва противното.

Сирийската война изглежда нескончаема и хората искат по-постоянни жилища от палатките в пустинята. Близо 8000 мъже, жени и деца пристигнаха в България досега, което е с 2000 повече в сравнение с мигрантите от миналата година. И тези хора не планират да се устроят тук, посочва изданието и цитира бежанци, които казват, че няма начин да останат в България, защото условията са лоши и че искат да стигнат Германия или Австрия.

Статията разказва за условията в един от българските центрове за настаняване на бежанци. Според европейските закони страните членки трябва да гарантират достоен стандарт на живот на хората, които търсят убежище. Спането на походни легла заедно с още 50 души в една стая не изглежда да предлага много достоен живот. А жените от консервативни мюсюлмански семейства трябва да споделят стая с мъже, които не са техни роднини. Някои хора спят на одеяла на твърдия под в коридора, пише вестникът.

В статията се посочва, че България сега се е присъединила към Малта и Италия в искането за европейски пари за бежанците, чийто брой се очаква да достигне най-малко 11 000 до края на годината. Европейски представители казват, че спешни средства и логистична  подкрепа ще бъдат на разположение, но добавят, че тези страни трябва сами да изпълнят международните и европейските си задължения относно предоставянето на убежище.

Една от причините сирийците да идват в България по 100 на ден е, че Гърция миналата година издигна бариера по по-голямата си част от границата си с Турция. Сега България прави същото. Това означава, че бягащите сирийци ще трябва да намерят друг път към Европа и най-вероятно това ще опасно плаване по море, посочва „Индипендънт”.

 

Spread the love