Режат парите на депутатите заради отсъствия: ГЕРБ: Обществото иска да си ходим, а ние тепърва правим правила

Filed under: Актуално от днес,България |

По-сериозни санкции за отсъстващите депутати прие парламентът вчера с промени в правилника за дейността си

259-20-02-photo_verybig_823948При отсъствия повече от три поредни заседание или общо пет пъти месечно народните представители ще получават само една трета от допълнителните си средства – за секретарки, помещения и т.н. Когато поради липса на кворум заседанието на парламента бъде прекратено, да се удържат 2/3-ти от дневното възнаграждение от отсъстващите по неуважителни причини народни представители, решиха още депутатите.

Парламентът не прие предложението на „Атака“ народните представители да не взимат заплати при неизвинени отсъствия от заседания три дни подред, или общо пет дни месечно. Вносители на промените са националистите Галeн Монев, Николай Александров и Калина Балабанова. Те смятат, че по този начин ще се затегне контролът за отсъствията на депутатите.

Народните представители от „Атака“ настояваха освен заплатите депутатите да бъдат лишавани и от представителни разходи. В момента депутатите взимат една трета от заплатите си, при положение че отсъстват повече от три пъти подред или пет пъти на месец.

По предложение на председателя на парламента Михаил Миков докладите и становищата по законопроектите на другите комисии, извън водещата, ще могат да се представят в резюме. Докладите с отчет за дейността на органите, които са задължени да се отчитат пред парламента, трябва да се внасят до 31 март, ако в закона не е предвиден друг срок. Досега нерядко депутатите се занимаваха с обсъждания на доклади от 2011 година например.

Миков предложи още, когато парламентът отхвърли доклад, Народното събрание да мотивира решението си и да има право да изиска нов доклад.

„Отново не чуваме какво иска обществото. То иска ние да си ходим, а ние тепърва правим правила“, заяви зам.-председателят на ГЕРБ Красимир Велчев. Той определи по-голяма част от предложенията като чиста доза популизъм. „Що е популизъм и има ли той почва в парламента?“, запита Велчев. Той изнесе дълга лекция как са били наказвани депутатите от ГЕРБ при отсъствия в предишния парламент. Според него сега с изключение на двама-трима души никой не отсъства повече от пет дни на месец.

Сидеров и Велчев влязоха в спор открадната ли е субсидията на „Атака“ в предишния парламент. Част от субсидията на „Атака“ беше отклонена заради напусналите депутати и принципа субсидията да следва народните представители.

Говори се, че за тези няколко месеца тези два милиона и половина сте ги наваксали няколко пъти, обърна се  Красимир Велчев към Сидеров.

Зам.-председателката на НС Мая Манолова пък услужливо обясни, че най-много отсъствия имат депутати от ГЕРБ – близо 1560 неизвинени.

 

Spread the love