Жандармерията обгради МВР заради протест срещу полицейското насилие, нови метални заграждения разделят „Оставка“ и „Подкрепа“

Filed under: Актуално от днес,България |

Около 40 преподаватели от различни университети също се присъединиха към студентите със снимки на хора, които са бити от полицията

266-19-01-Image_2439168_128Части на жандармерията са разположени пред МВР, където се провежда протест срещу полицейското насилие над студенти и граждани. Полицията е блокирала ул. „Раковски“. В цялата ул. „6 септември“ и съседните на нея са разположени коли на жандармерията и тежковъоръжени и бронирани полицаи.
В градинката на църквата „Св. Седмочисленици“ са разположени патрули на полицейското поделение „Сигма“, опънати са полицейски ленти. Журналистите бяха помолени да се отдръпнат встрани от входа на МВР. В посока към МВР студентите, без да пречат на движението по бул. „Цар Освободител“, вървяха в колона един зад друг по средата на платното до кръстовището с ул. „Раковски“.
Те скандираха „Елате с нас, протестът е за вас“.
Светофарите спряха и регулировчик осъществи безпроблемното преминаване на автомобилите.

266-19-01-Студентите протестират пред Народното събраниеМетри преди ул. „Раковски“ протестиращите бяха спрени от жива верига от полицаи. Те насядаха по жълтите павета и пееха песни.

По-късно протестиращите направиха опит да преминат през живата верига, но не успяха.

Около 40 преподаватели от различни университети също се събрали пред сградата на МВР. Те носят със себе си снимки на хора, които във вторник са бити от полицията.
Проф. Калин Янакиев каза, че преподавателите искат съдебна и наказателна отговорност за полицаите, които са употребили неправомерно сила.
Присъстващите на протеста започнаха да попълват сигнали, адресирани до главния секретар на МВР и до вътрешния министър.

По-рано с пеене на химна, флашмоб и разигравания на полицаите мина протестът на „Ранобудните студенти“ пред парламента. За разлика от вчера нямаше сблъсъци.
Студентите се събраха пред парламента в 11 ч., където обаче са сложени нови плътни метални ограждения.  До подмяната на металните ограждения се стигна, след като по време на снощния протест демонстрантите ги отмъкнаха и с тях блокираха кръстовището пред Ректората на СУ.
Загражденията вчера бързо бяха облепени с антиправителствени плакати, хартиени тухли и послания.
Около 20 студенти направиха изненадващ за полицията флашмоб малко след 12 ч. Те се изстреляха, тичайки по „Цар Освободител“ по посока „Раковски“, което мобилизира служителите на реда с щитове.
Те се появиха изненадващо от пресечките на „Цар Освободител“, след като студентите се затичаха, за да блокират пътя им.
Малко след това тичането се повтори. Полицаите с щитове отново излязоха, за да блокират пътя им. Протестиращите седнаха на земята и започнаха да им ръкопляскат.
Студентите пяха химна на България пред кордона полицаи. Част от протестиращите тръгнаха от парламента към Ректората, минаха през подлеза и застанаха от двете страни на булеварда с викове „Оставка“. По-късно излязоха на платното на „Цар Освободител“ и се наредиха в редица по осевата линия отново с викове за оставка.
Междувременно част от депутатите си тръгнаха от Народното събрание.
При парламента имаше и контрапротестиращи.
Около обяд сайтът NOрешарски съобщи, че във Факултета по журналистика и масови комуникации на СУ са влезли полицаи.
„Завардили са двата входа на двора на Факултета и не пускат без карта. Двама полицаи са нахлули във фоайето на ФЖМК и са снимали присъстващите!“
Студенти съобщиха, че са им правени проверки.
„Не правим проверки на студентите във Факултета по журналистика“, отрекоха пред OFFNews от СДВР.

От полицията припомниха, че за това се грижи охранителната фирма, наета от учебното заведение, но от нея не били искали съдействие за пропускателния режим.

От полицията уточниха, че факултетът граничи със зоната за сигурност, която беше отцепена през нощта, затова в този район се правят засилени проверки.

 

Spread the love