Прокуратурата, МВР и ДАНС погват „гражданските патрули“

Filed under: Актуално от днес,България |

Сотир Цацаров заяви, че няма да се допускат прояви на лица, които се опитват сами да налагат ред по улиците на столицата

276-19-01-untitledОрганизирането на т.нар. „граждански патрули“ не е съгласувано по никакъв начин с полицейските органи. Не отговарят на истината и твърденията, че Националният център за развитие на ромите в България е обсъждал създаването на организация за отбрана с представители на прокуратурата и полицията.

Това стана ясно след работна среща между главния прокурор Сотир Цацаров, министърa на вътрешните работи Цветлин Йовчев и председателя на ДАНС Владимир Писанчев, съобщиха от прокуратурата.

Срещата е проведена във връзка с изявленията на Боян Расате за създаването на „граждански патрули“ и съобщението на неправителствена организация „Национален център за развитие на ромите в България“, според което „Ромски командоси създават организация за отбрана от насилие“ като „контрапункт“ на гражданските патрули.

От прокуратурата уточняват, че главният прокурор, министърът на вътрешните работи и председателят на ДАНС са набелязали конкретни мерки за противодействие на всички форми на нарушаване на обществения ред и създаването и функционирането на каквито и да е формирования за „самоотбрана“, „самозащита“, „гражданско патрулиране“ и т.н.

По искане на Сотир Цацаров в определени зони от центъра на столицата полицейското присъствие ще бъде засилено, като полицейските служители ще упражняват правомощията си по Закона за МВР без никакви компромиси.

Министърът на вътрешните работи е разпоредил създаването на необходимата организация на работа на столичната полиция в тази насока. Няма да се допускат прояви на лица, които се опитват сами да налагат ред по улиците на столицата, както и откритото демонстриране на такова поведение, включително и носенето на съответни отличителни знаци.

Главният прокурор, министърът на вътрешните работи и председателят на ДАНС заявяват, че ръководените от тях държавни органи ще използват всички свои законови правомощия, за да гарантират охраната на обществения ред и защитата на правата на гражданите, се казва още в официално съобщение на прокуратурата.

 

Spread the love