Общинският съветник Костадин Костадинов от Дупница си спомня лудите-млади години: В Студентски град се влюбих безпаметно в жена си, пътувахме на автостоп, момичетата бяха по-красиви, животът – по-лек

Filed under: Общество |

По повод 8 декември известни личности от Югозапада се върнаха към спомените си от студентския живот, разказаха как са празнували 8декември и споделиха какво е мнението им за „Ранобудните студенти”. 

286-10-11-KOSTADIN KOSTADINOV copyПрез зимата на 1997 г. вдигах барикади по софийските улици, на премиера Орешарски бих казал: Подай оставка през април Костадин Костадинов е общински съветник от Обединен демократичен блок в дупнишкия парламент и административен директор на частната болница в Дупница. Ето какво разказа той за 8 декември.   

Г-н Костадинов, какво сте завършили?

– През 2000 г. завърших Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски” в София, инженер, магистър по подземно строителство. През 2007 г. завърших ЮЗУ, магистър по финанси.

– Кои преподаватели носите в сърцето си днес?

– В МГУ най-любимият ми преподавател беше доц. Станислав Топалов. Преподава по геодезия и маркшайдерство. Рядко срещан ерудиран педагог, отлично вплитащ теорията с практиката. Неговите уроци ползвам и до днес. Друг любим преподавател ми беше гл.ас. Стефан Стефанов – строителна механика и съпромат. Той разкри пред мен „тайните” на строителството и по-специално на конструирането на сгради. В ЮЗУ не мога да кажа, че съм имал любими преподаватели. Все пак най-силно впечатление ми остави проф. Чавдар Николов – декан на Стопанския факултет.

Кметът на Дупница инж. Методи Чимев: Ще празнувам 8 декември с приятели в София, като млади се събирахме по хижите

 218-09-81 chimev121–       Инж. Чимев, Вие сте един от най-успешните кметове на община Дупница. Какво сте завършили?

 –        Завършил съм през 1989 г. Технически университет –София, специалност „Хидравлика и пневматика”.

–        Кои са любимите Ви преподаватели от стдентските години?

 –        Един голям математик проф. Божоров, също и проф. Грозев. Не мога да забравя и декана на моя факултет доц. Версамов. Това бяха много големи хора освен по предметите, по които ни преподаваха, те ни учеха на много житейски уроци.

–        Вие сте учили през времето на социализма. Как празнувахте тогава 8 декември?

–        Когато бяхме първи курс, това беше през 1984 г., в Студенски град течеше един голям купон. В панорамната зала „Христо Ботев” се канеха най-популярните за това време изпълнители. През следващите години от следването ми сме празнували предимно с приятели по планински хижи. Но тогава студентите бяхме по-дисциплинирани. Бяхме като колектив, по-сплотени.

–       А сега празнувате ли 8 декември?

–       Разбира се. Ще го празнувам с приятели, в тесен кръг, на 7 декември в заведение в София.

 

Зам.-кметът Красимир Георгиев: Участвах в стачката, довела до оставката на Луканов, Орешарски не е Дарт Вейдър, не е късно да се върне към светлата страна 

 284-09-81 KRASIMIR GEORGIEV– Г-н Георгиев, Вие сте завършили с отличен успех журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. Какво си спомняте от студенските си години?

– Не съм водил безгрижен студентски живот, изпълнен с веселие, купони и лудории. Започнах да уча журналистика през есента на 1990 г., а тогава времената бяха тежки и не само аз, но и повечето ми колеги започнахме да работим по различни медии още от първи курс. Единствените ми трайни и скъпи студентски спомени са свързани със стачката, довела до оставката на правителството на Андрей Луканов. Това беше преди 23 години. Бях комендант на Журналистическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Двадесетина първокурсници окупирахме сградата на факултета, после се присъединиха и някои от по-големите, сред които сегашният водещ на „Панорама“ Бойко Василев и журналистът от БНТ 1 Марио Гаврилов. Мяркаше се и настоящата съпруга на Сергей Станишев Моника Йосифова. Бяхме изпълнени с вяра, вдъхновение, стремеж да постигнем справедливост… След това животът ни завъртя и остана само работа и пак работа…

– Кои преподаватели и днес носите в сърцето си?

До 1989 г. Журналистическият факултет беше най-политизираният – там преподаваха проверени партийни кадри, възпитаници на АОНСУ и сътрудници на Държавна сигурност. Кой от тях да ти остане в сърцето? Професията я научихме от хора от медиите, които идваха като нещатни преподаватели. Много съм научил от Светослава Тадаръкова, тогава Стаева, и от Милена Димитрова, с която после бяхме колеги във в. „168 часа“. Преподаваше ни и една журналистка от вестник „Дума“ – Луливера Кръстева. С нея вечно спорехме, защото тя работеше в партийния орган на БСП, а аз бях пламенен привърженик на СДС. Един ден тя ме повика и ми каза, че ще ме препоръча за работа във в. „168 часа“ – най-тиражния и авторитетен седмичник по онова време.

 

Зам. областната на Кюстендил Мария Чочова: Проблемите на днешните студенти не са битови, липсва им увереност

286-10-11-mariq chochova copy–       Г-це Чочова, какво сте завършили?

– Първата специалност, която завърших, е „Публична администрация“, магистър съм по „Право“ и „Международни икономически отношения”, специализация „Международен бизнес и мениджмънт“. През 2012 г. завърших Лятна академия за социална демокрация на Фондация “Фридрих Еберт”, завършени модули: Основи на социалната демокрация; Икономика и социална демокрация; Социална държава и социална демокрация; Социална демокрация и политическа практика. От 2012 г. до момента съм докторант по “Трудово право и обществено осигуряване”, с научен ръководител проф. д-р Атанас Василев.

 – Кои преподаватели носите в сърцето си днес?

– Много са, не ми се иска да ги изброявам, за да не пропусна някого. Всеки един от тях е оставил трайна следа в живота ми, спомогнал е за обогатяването ми като човек и за израстването ми като личност.

 

ЮЗУ студенти в еуфория за студентския празник, нападат  планинските курорти Банско, Боровец и Паничище: Първокурсничката Надежда Накова: За 40 лв. си купих черна рокля, Димитър и Кристиян: Ще празнуваме на Банско с филе, салата и ракия срещу 99 лв.

Протестиращите ще отбележат Коледа в благоевградския ВУЗ с питка

286-10-11-VESELA-2  ranobudnite5 copyСтудентите в ЮЗУ-Благоевград са в еуфорията покрай студентския празник. Голяма част от тях ще купонясват в планински курорти като Банско, Боровец и Паничище, други ще празнуват в  благоевградски заведения, а трети ще се почерпят в домашна обстановка. Голяма група първокурсници от  „Право” ще празнуват в хотел в Банско. За две нощувки и куверт  младежите са платили 100 лв. „Купих си черна рокля специално за тържеството, струва 40 лв. и се състои от бюстие и къса пола”, обясни първокурсничката Надежда Накова от Благоевград. Девойката обмисля сама да направи прическата си за тържеството, но ако остане време, ще отиде на фризьор, като прическата ще струва най-малко 20 лв.

 

Бившият учител в петричката гимназия „Проф. д-р А. Златарев” Живко Илиев:  На студентски празник съм се веселил с кмета на Сандански Андон Тотев, празнувал съм и в резиденцията на Тато

286-10-11-GER4EV-1  jivco Iliev copy– Г-н Илиев, като предсавител на старата генерация празнувал ли сте 8 декември?

– Само веднъж като студент, когато учех в София в Полувисшия институт за учители специалисти. И за разлика от висшистите ние празнувахме по-малко.

– Какви спомени имате от празненството?

– Винаги в живота като учител и студент си спомням само положителни неща. С компания сме били и не сме имали толкова много изисквания, както сега младите. Ние бяхме може би по-затворени, но все пак празнувахме.

– Напивахте ли се?

– Аз съм от тези пиячи, че… не съм се напивал никога, но съм весел. До сто грама пиех, сега в момента пия по 50 грама.

Подробности в печатното издание

Снимите:

  1. Райна и Костадин Костадинов се заознали и влюбили в Студентски град.
  2. Инж. Методи Чимев
  3. Красимир Георгиев
  4. Мария Чочова
  5. Протестиращите студенти няма да напуснат университета за празниците.
  6. Живко Илиев
Spread the love