Станишев нападна Бойко: Държеше се като нещо средно между фюрер и кръчмар

Filed under: Актуално от днес,България |

Проблемът е отказът на ГЕРБ да признае резултатите от изборите, заяви лидерът на БСП

286-17-02-220131206.umbbdrpqjrВлезте най-после в ролята на демократична опозиция, а не на партизани, които водят борба срещу българския парламент. Това каза лидерът на „Коалиция за България” Сергей Станишев на депутатите от ГЕРБ в дебатите по исканото предсрочно освобождаване на зам.-председателя на парламента Мая Манолова.“Има огромен контраст между дебатите, които вървят в момента, дори в критиките, които са конструктивни, и мотивите на ПГ на ГЕРБ, които не знам кой ви е написал. Парламентаризмът е сърцето на демокрацията. При предишното управление парламентът беше превърнат в една изтривалка на изпълнителната власт и в изпълнител на еднолична воля на човек, който се държеше като нещо средно между фюрер и кръчмар. Бившият премиер назоваваше всички народни представители безделници. Това беше не само стил, а и съдържание на предишното управление”, посочи Станишев.

„Проблемите, с които сегашният парламент се сблъсква, са в резултат на един факт – отказът на ГЕРБ да признае резултатите от изборите и отказа да влезе в ролята, която самите избиратели и мнозинството в парламента са определили на ГЕРБ. Опозицията има свещено право да отстоява своето право. Целта на ръководството на ГЕРБ е да покаже, че това е неработещ парламент, заради това че двама души не са на власт”, заяви лидерът на „Коалиция за България”. „Г-н Борисов заяви – работа на опозицията е да пречи”, припомни Станишев.

„Невярно е, че опозицията няма възможност да участва в дебатите. Миналата година по Закона за бюджета общо дебатите са продължили 10 часа и 50 минути. Сега ние обсъждаме държавния бюджет вече три дни. Два дни се обсъжда член първи. В четвъртък парламентът работи от 9.00 до 23.30 часа и искате да кажете, че не сте се изказвали? Трябва да влезете в ролята на една силна, надявам се, опозиция”, заяви Станишев.
„Много неудачно сте използвали термина „сталинградски тип, защото се поставяте в ролята на германците през 1942 г.”, посочи Станишев.
„ПГ на „Коалиция за България” няма да подкрепи вашето предложение. Мнозина от вас няма да гласувате искрено за отстраняване на Мая Манолова”, каза още Станишев.

Spread the love