Директорът на дупнишкия театър Славчо Пеев: Подкрепям протеста на „ранобудните студенти” заради мотото му: „Да погребем морала на хората от НС”

Filed under: Дупница |

287-01--SLAVCHO PEEv copy120 000 лв. е бюджетът на дупнишкия театър “Невена Коканова”. Това заяви в местно тв студио директорът на театъра – актьорът Славчо Пеев.

 

Той не пожела да коментира политиката на новите управляващи в сферата на културата, където парите ще бъдат орязани. По въпроса за финансирането на театрите Пеев съобщи: „В министерството започва нова реформа. Възможно е да се върне старата схема на финансиране. При нея е важна субсидията, която театърът получава, а не колко хора са влезли в театъра. Сега практиката е да се връща част от сумата за закупен билет, но това доведе до множество измами.” Според него разликата в заплатите на актъорите, които играят в големите театри, и тези, които се изявяват в малките градски театри, е драстична. С 300 лева трудно се живее в днешно време. Големите театри са по-добре, защото получават определените им от държавата пари, без значение от броя на хората, посетили театъра.”

Запитан за състоянието и материалната база на театър “Невена Коканова”, той каза: “Материалната база е много добра и е една от най-добрите в Югозапада”. На въпроса дали общината помага финансово на театъра, той отговори: “Не желая да притеснявам никого! Знам кога една община има възможност да помага и кога няма. Кметът инж. Методи Чимев и съпругата му помагат с каквото могат – платове и други неща”. Той призна, че когато ходят на представления, често се налага да се договарят на място за цената, а по този начин нарушават финансовата дисциплина.

Според него пиесите, които се приемат най-добре от зрителите, са „Бай Ганъо”, “Какво стана снощи” и други. В плановете на трупата е да постави пиесата на Михаил Вешим “Криворазбраната глобализация”.

Пеев коментира протестите в страната по следния начин: “Подкрепям протеста. Това правителство е подставено! Незаконно е, защото за него са гласували под 50% от хората и трябва да си отиде! Основното мото на този протест е: “Да погребем морала на хората от това НС”, заяви Пеев. Той заяви още: “Орешарски не става за премиер, защото му липсва харизма и не умее да разговаря с хората”.

Снимката: Славчо Пеев

Spread the love