Братовчедът на зам. главния прокурор Борислав Сарафов напусна групата на ГЕРБ в парламента

Filed under: България |

Отцепникът Светлин Танчев: Съпричастен съм към съвършено непродуктивна политика

 

289-18-01-1001sarafСлед отцепилия се миналата седмица Георги Марков във вторник втори народен представител напусна парламентарната група от ГЕРБ. В началото на извънредното заседание на Народното събрание председателят му Михаил Миков обяви, че депутатът Светлин Танчев е депозирал заявлението си в деловодството.
Така аритметичният баланс в НС вече дава по-голяма увереност на управляващите БСП и ДПС, които разполагат само със 120 депутати (на практика 119 заради отсъстващия Делян Пеевски), че няма да зависят само и единствено от „Атака“ за набавяне на кворум и гласуване на важни решения, тъй като двамата бивши избраници от ГЕРБ ще могат да изпълняват тази функция в качеството си независими.
Танчев е втори мандат депутат, а в предишния парламент, когато ГЕРБ имаха мнозинство, беше председател на комисията по европейските въпроси. Той е първи братовчед на заместник главния прокурор Борислав Сарафов, който в момента е дясна ръка на Сотир Цацаров в държавното обвинение.
Светлин Танчев е известен с т.нар. ”наркопоправка Мери Джейн“ – поправка в Закона за наркотичните вещества и прекурсорите от 2010 г., която мистериозно бе публикувана в „Държавен вестник”, без да е гласувана в парламента. След избухналия скандал нарочна комисия установи, че отговорни за това са депутатите от ГЕРБ Светлин Танчев и Пламен Цеков (впоследствие избран за председател на НЗОК). Докладът по случая бе предаден на прокуратурата.
Зависим от прокурорско разследване бе и Георги Марков, който обяви миналата седмица, че напуска групата на ГЕРБ и става независим. Това решение той взе пет дни след като прокуратурата изненадващо е прекратила водено четири години наказателно производство срещу него за данъчни и финансови престъпления.
Както Марков, така и прокуратурата отричат да има връзка между двете събития.

Осъзнавам, че ставам съпричастен към съвършено непродуктивна политика. Това се посочва в мотивите на депутата Светлин Танчев за напускане на парламентарната група на ГЕРБ. В мотивите на Светлин Танчев се казва: „Едно от безспорните завоевания на българската демокрация през последните години е възможността всяка личност да се чувства свободна както в усещането си за собствено достойнство, така и в осъзнатата позиция за равнопоставеност сред българските граждани, с вярата, че собствените му права свършват там, където започват правата на другите. Особено ярко това важи за човек, който по волята на хората е избран за народен представител. Като такъв, избран от 26-и МИР в 42-рото народно събрание от листата на партия ГЕРБ, последните месеци осъзнавам всекидневно, че се отдалечавам от своите ценности, че ставам съпричастен към съвършено непродуктивна политика. Желанието ми да напусна ПГ на ПП ГЕРБ е продиктувано от волята ми да бъда изразител на интересите на онези, които са ме избрали за техен представител. Не бих искал да бъда в ролята на съдник на моите колеги, предпочитам да гледам конструктивно в бъдещето, да отстоявам европейските принципи за развитието на България, тази перспектива, която ПП ГЕРБ прокламира при своето създаване“.
 

Spread the love