Изследователят гл. ас. Иван Хаджийски от Дупница: Пернишкият краевед Георги Радославов отбелязва 70-и юбилей, като кмет прави кръчма и ритуална зала в Зидарци, бил е футболен съдия и уредник на музея

Filed under: Искам думата |

В научна монография събира историята на Мини – Перник от 1891 г. до днес

 Истински родолюбец и патриот, популяризира културно-историческото наследство на Пернишкия регион

MINOLTA DIGITAL CAMERAКраеведът Георги Радославов от Пернишко скоро ще отбележи 70-и юбилей. По този повод краеведът изследовател от Дупница гл. ас. Иван Хаджийски разказа за в. „Вяра” любопитни факти от биографията на своя колега, а също така и за трудовете, над които е работил. Ето какво разказа гл. ас. Иван Хаджийски:

Георги Радославов отбеляза 70-годишен юбилей през отиващата си 2013 г. През последните пет години той взема активно участие в редица международни и национални научни конференции, проведени от Регионалния исторически музей в Благоевград. Роден е на 22 февруари 1943 г. в с. Зидарци, Пернишко, където е завършил началното си образование. В съседното село Витановци през 1957 г. е завършил основно образование, а гимназия – в Батановци през 1962 г. От 1964 до 1968 г. е студент в СУ „Климент Охридски”, където е завършил история и българска филология. От 28 януари до 15.09.1969 г. е учител по история, български език и литература и френски език в ОУ„Отец Паисий” – с. Ярджиловци, Пернишко. След това е учител в прогимназиалния курс на СПТУ „Гео Милев” и в Строителния техникум в Трън. 292-09-81 gl-as-ivan-hadjiiski-dupnica-GОт 28.09.1971 г. е уредник в Окръжния исторически музей в Перник и със своите колеги полага огромни усилия за неговото оформяне и официално откриване на 3 март 1973 г. Георги Радославов израства и се утвърждава като много добър специалист в отдел „Нова история” и публикува редица статии за Пернишки окръг за периода 1878-1944 г. От 1967 г. е футболен съдия, но като почтен деятел е останал на ниво ръководител на юношеската футболна група в зона „Струма” (Пернишко, Кюстендилско и Благоевградско). Свирил е футболни мачове в „А” окръжните пернишки групи до 1979 г., а от 1987 г. е делегат на БФС като дежурен секретар в окръжната група. От 1981 г. е треньор по ориентиране и негови възпитаници са участвали в редица състезания по ски и в други изяви на окръжната школа по ориентиране.

От м. март 1979 г. до 7 февруари 1983 г. Георги Радославов е кмет на родното си село Зидарци. Успял е да подобри бита на своите съселяни: осигурил водоснабдяването на селото от местен водоизточник; изграден е търговски комплекс с магазин, кръчма и ритуална зала за весели празници; направени са тротоари и много други.

Подробности в печатното издание

Снимките:

1 Георги Радославов (вдясно) приветства Методи Панайотов за двете му книги за рилската железница и Балабановата фабрика.

2 Гл. ас. Иван Хаджийски

 

 

Spread the love