Чимев раздаде подаръци на деца от приемни семейства

Filed under: Дупница |

8 хлапета от 2 месеца до 15 г. получиха играчки от градоначалника

296-05-01 1 copyКметът на община Дупница Методи Чимев раздаде подаръци на деца от приемни семейства. Малчуганите бяха доведени от своите родители в кабинета на градоначалника, който на по-големите поднесе кукли, влакчета, а на майките на бебетата -занимателни кътове.

296-05-01  2 copyКакто повелява обичаят, хлапетата получиха своите играчки край стилната коледна елха. „Искам да благодаря на родителите за грижите, които проявяват към тези деца.

296-05-01  295-ULI-1 007 copyДа им пожелая да бъдат все така всеотдайни родители и да правят всичко възможно да не слизат усмивките от лицата на тези ангелчета”, обърна се към родителите Чимев.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA8 деца се радват на грижите на приемни родители в община Дупница. Те са настанени в домовете на приемни семейства по проекта „И аз имам семейство”.

Подробности в печатното издание

Снимките:

1, 2 и 4  Кметът Методи Чимев поднесе подаръци на децата.

3 Градоначалникът с част от родителите и социални работници по проекта

Калинка Кашукеева: Аз съм най-новата приемна майка, дълги години работих като учител

296-05-01  KALINKA KACHUKEEVA copyКалинка Кашукеева е от Дупница. По професия е учител по специални предмети. Бивш директор е на Професионалната гимназия по хранително-вкусови и химични технологии в града. От близо месец се грижи за чаровника Вики, който през януари ще навърши 3 г.

– Г-жо Кашукеева, трудно ли решихте да станете приемна майка?

Аз съм била дълги години преподавател в училище. Впоследствие бях съкратена и търсих ново поприще за себе си и го открих в това. В много личен размисъл прецених плюсовете и минусите. Съчетах някои мои решения и виждания и резултатът беше такъв. Обмисляйки, прецених, че имам възможностите да се грижа и отглеждам дете, включително и голяма къща, в която живеем с детето.

– Кои са плюсовете и кои минусите?

Ами много лично е решението.

Откога сте приемна майка?

– Съвсем отскоро. Аз съм най-новата приемна майка. Три седмици се грижа за този малчуган. Преди това имаше адаптационен период, който трае около месец. 6 срещи бяха осъществени, много добре се получи, добре си свършихме работата социалните работници и аз. Почти не е имало някакви травми за детето.

Снимката:  Калинка Кашукеева

 

Нина Александрова: Още 5 семейства са готови да вземат деца

296-05-01 NINA ALEKSANDROVA copyНина Александрова е администратор по проекта „И аз имам семейство” и експерт в общинския отдел „Социални дейности и здравеопазване”. С Александрова разговаряме за дейността по проекта и трудностите, с които се сблъскват приемните родители в Дупница.

 

– Г-жо Александрова, разкажете за дейността по проекта.

– По проекта работим от януари 2011 г., като започнахме да приемаме документи за приемните семейства от м. септември. Към момента имаме 8 действащи и 5 утвърдени свободни приемни семейства, така че ако има нужда някъде да се настани дете, можем да реагираме веднага.

А има ли дечица в общината или района, които чакат настаняване?

Не. Доколкото знам, няма. Както знаете, към нас насочват деца от отдел „Закрила на детето” към общината. Последните деца, които настанихме, бяха от София. Това бяха бебета. Насочиха ги от „Социални грижи” – Лозенец.

– Има отказали се приемни родители?

Само един случай имаме такъв. Жената се отказа по лични причини и след това бе заличена от регистъра на приемните родители.

Подробности в печатното издание

 

Снимката:  Нина Александрова

Spread the love