Жълт код заради мъгла в 25 области, от Пътна полиция съветват: Шофирайте внимателно

Filed under: Актуално от днес,България |

01-20-02-maglaЖълт код за мъгла е обявен в почти цялата страна вчера, с изключение на три области: София област, Смолян и Габрово. Заради мъгла е намалена видимостта до 50 м в областите Благоевград, Варна, Бургас, Пловдив, Русе, Търговище и Шумен; до 100 м – във Велико Търново, Видин, Враца, Кърджали, Ловеч, Пазарджик, Плевен, Разград, Силистра, Сливен, Кюстендил и Стара Загора. Мъглата в област Ямбол намалява видимостта до 150 м, съобщиха от АПИ.

През повечето часове от денонощието видимостта ще остане намалена. През деня постепенно видимостта ще се подобри и ще има разкъсана облачност, а привечер от запад тя ще се увеличи.

Минималните температури ще са предимно между минус 3° и плюс 2°, малко по-високи по Черноморието – до около 4°. Максималните в районите с по-трайна мъгла ще са между 1° и 5°, в по-високите части 7° – 9°.

„Републиканските пътища са проходими при зимни условия. Пътните настилки са предимно сухи, като на места, поради големите температурни амплитуди, могат да се появят мокри или заледени участъци. В тази връзка потенциално опасни са всички мостови съоръжения, виадукти и надлези“, обясни главен инспектор Димитър Иванов от Пътна полиция.

От агенция „Пътна инфраструктура“ и Пътна полиция въвеждат ограничение в движението на товарни и пътни превозни средства с общо тегло над 10 тона по републиканските пътища, за да се облекчи трафикът на прибиращите се след празниците и почивните дни.

От Пътна полиция призовават шофьорите да се движат с много намалена скорост, на много голяма дистанция.

Не предприемайте рискови изпреварвания, не използвайте рязко спирачката, защото платното изглежда мокро, а всъщност е покрито с тънък слой лед.

Ще припомним, че в ранните часове на събота верижна катастрофа с десет автомобила стана при село Долна Диканя, област Перник в посока София. Пострадаха трима души. Тежки пътни произшествия този ден станаха и на пътя София – Самоков и на магистрала „Люлин”.

 

Снимка:

От Пътна полиция припомнят да шофираме внимателно.

 

Spread the love