Корнелия Нинова: Изпълнихме близо 90% от обещанията си

Filed under: Актуално от днес,България |

С ДПС противоборство няма, имаме различия, като една от темите е плоският данък, но има и разбиране.

03-20-01-NinovaПредложението ни да се освободят от данък хората с най-ниските доходи до размера на минималната работна заплата в началото не беше подкрепено от колегите от ДПС, но след разговори и като изложихме аргументите, те го подкрепиха и то мина в края на 2013 г. Това заяви Корнелия Нинова, зам.-председател на ПГ на КБ и председател на Комисията по труда и социалната политика в НС пред БНТ. „Имаме различни позиции, сядаме, говорим и виждаме къде е преодолимо и къде не, но си даваме сметка, че сами не можем да прокараме всичко, което искаме. От предизборната програма на БСП аз твърдя, че 90% се изпълни, особено в социалната политика“, допълни тя. Според нея ако се изпълни в по-голямата си част програмата на БСП, това ще е достатъчен факт, че партията е наложила това, което смята да прави като политика, с което се е ангажирала пред хората. „В предизборната програма на БСП пише, че до края на мандата ще бъде въведено семейно подоходно облагане. Първите 6 месеца са началото на мандата и нека не закриваме тази тема още от сега. Дори и да имаме различия, ще седнем, ще обсъдим и ще решим най-доброто“, категорична е Нинова.

По нейните думи само за третото тримесечие на 2013 г. според официалната статистика има разкрити 47 000 нови работни места. „Не е възможно от май до ноември да се разкрият 250 000 работни места и не сме обещавали това да стане веднага. Държим на думата си, че ще работим за тяхното разкриване. Това е едно от ударенията за следващия парламентарен сезон“, обясни зам.-председателят на ПГ на КБ. Тя допълни, че предстоят промени в Кодекса на труда, които да гарантират стажуването и чиракуването на младите безработни. „Това означава, че се финансира заплащането на стаж за млади, които учат и работят едновременно. Целта е, да гарантираме на младите, че ще работят по специалността, която завършват, а на бизнеса, че няма да страда от липса на професионални кадри“, поясни тя.

Според Нинова тютюнопроизводителите са прави в исканията си към фирмите да получат справедлива цена за качествен тютюн, които са произвели. „Този хаос в бранша не може да продължава. Ние сме готови с колегите от ДПС да внесем поправки в Закона за тютюневите изделия“, заяви народният представител.

„Вярвам, че през този февруари ще се случат антимонополните закони. Бяхме готови с някои от законите още преди края на сесията, но Законът за бюджета просто отложи тези законопроекти. Някои от антимонополните закони дори минаха на първо четене. Такъв е Законът за обществените поръчки“, обясни зам.-председателят на ПГ на КБ. Тя заяви, че едно от първите неща, с които ще започне работа парламентът, е второ четене именно на този закон. „Той гарантира прозрачност, конкурентност, защита на малките фирми при обществени поръчки, облекчаване на бизнес средата“, смята Корнелия Нинова.

 

Снимка:

Корнелия Нинова

 

Spread the love