Пострадалият Бахнев: Сидеров се опита да ме ритне в слабините, насини ми окото, миришеше на алкохол

Filed under: Актуално от днес,България |

Попитах Сидеров защо ме удря, отвърна, че е народен представител, заяви потърпевшият

11-19-01-138908610321586Приложените към искането на главния прокурор 65 страници документи съдържат прокурорски постановления на Варненската и Софийската градска прокуратура, медицински свидетелства и протоколи за разпит на свидетел.

Целта е народните представители да се запознаят с обективните факти от проверката и основанията за искане на имунитета на народния представител.

 
Полицай Колев с оток на лявата скула


11-19-01-1509842_10203087207090630_372872223_nВ искането си главният прокурор посочва, че полицаят от варненското 3-то РПУ Костадин Колев е получил от Волев Сидеров удар с юмрук в лицето и е получил лека телесна повреда.

Ето и съдържанието на медицинското удостоверение, издадено по-късно на полицая:
Според него (№ 22 от 2014 г.) лекарят Деян Демирев от отделение „Съдебна медицина“ при варненската многопрофилна болница „Св. Анна“ е прегледал по негово желание Костадин Колев за установяване на получени травматични увреждания. Колев е дошъл на преглед към 23,20 часа. Преди това е прегледан от неврохирург в спешно отделение, откъдето му е поставена диагноза контузия на лицето.
11-19-01-20140114.jukfvforxjЛекарят установява изразен оток в областта на лявата скула с диаметър около 2,5-3 см. В центъра на отока личи мораво кръвонасядане с кръгловата форма и с диаметър около 5-7 мм.
Според заключението се касае за травматичен оток и кръвонасядане на лицето, които са резултат на удар със или върху твърд предмет и биха могли да бъдат получени при удар с юмрук в указаното време, пише съдебният медик. Полицаят е изпитал болка и страдание.

 

Гражданинът Бахнев с мораво кръвонасядане под окото


Медицинско удостоверение е получил и най-често цитираният в искането на главния прокурор Димитър Бахнев, който всъщност е основната мишена на атаките на Сидеров и съпровождащата го компания от депутати ат „Атака“. Той също е освидетелстван от д-р Демирев към 23,45 часа. В документа е посочено, че потърпевшият не може да прецени кой точно го е ударил.
Лекарят установява, че в областта на долния клепач на дясното око личи мораво кръвонасядане с неправилна форма и диаметър около 6,7 мм. Без други следи от травматични увреждания.
Съдебният медик заключава, че травмата е получена от удар със или върху тъп предмет с ограничена повърхност и би могла да бъде получена в указаното време – към 20,35 часа, според пострадалия.
И двете удостоверения са издадени, за да послужат пред съда.
Пострадалите – полицаят Костадин Колев и Димитър Бахнев, са разпитани като свидетели от разследващия полицай при ОД на МВР – Варна Искра Кънева. За отбелязване е, че разпитите на двамата като свидетели са започнали още същата нощ, само няколко часа след инцидента и след като са получили медицинските си удостоверения.

 

Попитах Сидеров защо ме удря, отвърна, че е народен представител

 
Полицаят Костадин Колев е разпитан още в 0,15 часа на 7 януари. Той отива като автопатрул на летище Варна – терминал „Пристигащи” – след сигнал за скандал с Волен Сидеров. Полицаят описва как Сидеров парадирал с картата си на народен представител. „Под парадиране имам предвид, че показваше картата си постоянно и повтаряше, че е народен представител и сме длъжни да му съдействаме“, е записано в протокола. „Също така искаше да прочета на висок глас пред всички какво пише на служебната му карта отзад, като казваше, че пише, че е народен представител и че всички сме длъжни да му оказваме съдействие“, обяснява Колев.
Свидетелят разказва, че колегата му Кателиев е обяснил на Сидеров, че няма право да му дава личните данни на Бахнев, защото са класифицирана информация.
Този отговор очевидно още повече е ядосал Сидеров, който изблъскал полицаите и да обижда всички и се отправил към младежа (Бахнев – б.р.). В протокола е записано, че групата хора около Сидеров крещели през цялото време, че са народни представители и искали от младежа да си даде личната карта.
„В момента, в който застанах между господин Сидеров и младежа, той ме блъсна в гърдите, като ударът попадна в ръцете ми, които бях поставил пред тях. В следващия момент замахна и ме удари с юмрук мисля, че с дясната си ръка в лявата част на лицето. След като ме удари, го попитах защо ме удря и той ми заяви, че е народен представител и съм длъжен да му съдействам… След като ме удари, беше достатъчно близо до мен и усетих, че лъха на алкохол.
По-нататък полицаят обяснява как групата влезли в сградата на летището и органите на реда не успели да ги спрат, защото депутатите размахвали карти. На тръгване наричали българската полиция „мафия“, обиждали ги, че са корумпирани циркаджии и смешници.
Разпитът на полицая е приключил в 2 часа през нощта.
Двадесет минути по-късно, в 2,20 часа, започва да дава показания пострадалият Димитър Бахнев отново пред полицай Искра Кънчева.
Сидеров се опита да ме ритне в слабините, миришеше на алкохол


Става ясно, че се е връщал от коледна ваканция от чужбина и пътувал за Варна с въпросния полет на „България еър“. Бахнев обяснява, че Сидеров, когото познавал от телевизията като политик от партия „Атака“, разговаря с две дами на съседни места през пътеката. „След което чух, че двете дами го помолиха да ги остави на мира, едната от тях беше чужденка и говореше на английски, а другата каза на български, че не би желала той повече да разговаря с нея.“ Пише в протокола от разпита. Бахнев описва как чужденката си взела багажа и се преместила в бизнес класа, последвана от Сидеров, който отказвал на неколкократните покани на стюардесата да си седне на мястото. После нещата се успокоили.
В автобуса от самолета обаче свидетелят твърди, че Сидеров се взирал в него и когато и той го погледнал, депутатът го попитал: „Какво искаш, бе“?

„След което аз се подсмихнах и тогава той тръгна към мен устремно и когато беше на около метър от мен, посегна с юмрук към мен, насочен в лицето. Аз се предпазих, като си дръпнах главата.“ Пише в показанията. „Посегна втори път и в този момент аз му хванах и двете ръце. Той отново ме попита „Какво искаш, бе?“, а аз казах, че мисля, че се държи просташки. Тогава цялата негова група се нахвърли към мен, като няколко човека ме блъскаха в края на автобуса“, е записано в протокола от разпита.

По-нататък Бахнев описва сцената така:

„След това някой хвана ръцете ми отпред и този път вече бях ударен с юмрук в окото, но не забелязах от кого. След което видях, че Сидеров се опитва да ме ритне в слабините, като ритникът му попадна в десния ми крак, вътрешната част над коляното. Последвал опит за ритник в слабините от една жена в групата. Бахнев я описва като слаба, с кестенява права коса със средна дължина, като твърди, че ако я види, ще я разпознае.
Вече извън сградата на летището групата на Сидеров отново наобиколила Бахнев, който вече бил с баща си, дошъл да го посрещне. Групата го обиждала с нецензурни думи и да искат личната му карта както от него, така и от служителите от Гранична полиция.
Свидетелят описва и сцената със служебния телефон на един от униформените, като твърди, че е апаратът паднал на земята и Сидеров умишлено го е стъпкал с крак.

„Според мен Волен Сидеров беше употребил алкохол, от него идваше миризма на алкохол“, казва на разследващия полицай Бахнев. Думите му потвърждават и казаното от полицая Костадин Колев. Бахнев също свидетелства, че полицаят е ударен в лицето, но не може да уточни от кого.
„Поведението на Сидеров и хората му мога да опиша най-малко като възмутително. Аз съм патриот и съм решил да остана да живея в тази държава и като такъв не мисля, че това е подобаващо поведение на един депутат – законотворец, който по мое мнение трябва да служи за пример в обществото“, заявява 33-годишният Димитър Бахнев.

 

Spread the love