Първанов: Страх и слабост тресе „Позитано“, ще се вкарат в грях със „самоизключването“ ни

Filed under: Актуално от днес,България |

Свързан съм дълбоко с БСП, дал съм й най-хубавите си години от живота на нея, но времето ще покаже кой крив, кой прав, заяви президентът

22-19-01-orig_185938_bg„Намирам за обидно да ни обявяват за отпаднали“, каза президентът (2002-2012 г.) Георги Първанов на пресконференция на Национална гражданска инициатива АБВ.

„Намирам за крайно безотговорно за хора, които са на възлово място в партията. Няма имена, говори се за хора, които са в АБВ. Тези проекторешения звучат мракобеснически. До 1989 г. Централният съвет на партията имаше право да извади от състава си провалил се член и да предложи на партийната организация да разгледа партийното положение на съответния член“, каза Първанов.

Понятия в Устава на БСП за самоизключване на съществуват. Националният съвет няма правомощия по член на партията, кой иска да го вкара в грях? Националният съвет може да порицава, но не да ни извади от състава на партията. „Позитано“ ще вкарат Националния съвет в грях с вземането на нелегитимно решение“, каза Първанов.

Превръщането на Националния съвет в революционен трибунал е просто израз на слабост. Страх и слабост тресе „Позитано“, допълни той.

„Няма да съдя БСП – категоричен бе Първанов. – Свързан съм дълбоко с партията, дал съм й най-хубавите си години от живота на нея, получил съм разбиране и не бих огорчил и тях и не бих причинил и на себе си това. Времето ще отсъди кой е бил прав и кой крив“.

„Обявили сме водача си на листата, нека да видим кой ще бъде опонентът му, в момента, в който видим водачи на листи, ще започнем да обявяваме и останалите. Това е като шах, ход за ход, аранжирането на една листа е и в съответствие с това, което предлага опонентът“, каза Първанов.

По думите му АБВ ще обявяват стъпка по стъпка политиките си. „От една страна, ще върви налагането и отстояването на идеите и позициите ни и от друга, срещата с хора по места. Ние не разполагаме с медии освен онези, които са добронамерени. Млада коалиция сме, не разполагаме и с ресурс, затова ще заложим на преките връзки с хора по места“, каза още той.

„Ще има преструктуриране в политическото пространство, което ще изисква висока коалиционна култура – пророкува Георги Първанов. И допълни: „Завел съм тъжба по отношение на в. „Галерия“ и имам всички основания да мисля, че ще го спечелим. Записи няма и не може да има, всеки път, когато ги хванем на тясно, ще ги съдим. С компромати няма да ме спрете. Да заповядат, никога не съм бил в Банкя, не знам къде се намира къщата на Борисов и не мисля да се обяснявам на всички жълтини“.

„За една седмица това, че имаме 7 процента според „Алфа рисърч“, сме на мнение, че това не е таванът. Победителят на евроизборите и подреждането в първата тройка далече не са известни. ДПС май няма да има тази ключова роля, трета сила с възможност за необиколим балансьор. Ще трябва да се прави силно правителство, с подкрепата на над 140 гласа, ако искаме това правителство да изведе страната от кризата. Хората виждат алтернатива в АБВ, но нямаме идея да изчерпваме алтернативите“, заяви още Първанов.

„Ще дам всичко от себе си ГЕРБ да остане извън властта, това е основният ни опонент, останалите са ни конкуренти, ГЕРБ ни е опонентът – каза лидерът на АБВ. – Социологическите данни са ми интересни, но ние не се фиксираме в тази материя. Бих дал всичко от себе си и ще имаме възможност за много политически сблъсъци, не искам да водя измислени битки. С Борисов и ГЕРБ ще имаме много политически сблъсъци“.

„Признавам сам кои са отклоненията ми от Устава и програмата на БСП. В огромната й част аз съм писал тази програма. Сигурно някои лица ще кажат, че 1996-1997 г. съм грешил, но питайте хората, те ще ме оценяват. Хората ще оценят позитивно случилото се. Приемаме конгресни решения не защото в „Белене“ не искат атомната централа, а защото такава е позицията на партийното ръководство. „Позитано“ спира този проект, така че нарушенията са от друг характер“, обясни Първанов. И съобщи: „На листата на евроизборите ще бъде от името на коалиция, а не партия АБВ“.

 

Spread the love