Шоу в НС: ДПС, БСП и ГЕРБ си спретнаха пореден скандал: Местан: Защо ГЕРБ и ЕНП мълчат за срещата на Борисов с Петното? Караянчева: За Петното най-добре питайте Орешарски

Filed under: Актуално от днес,България |

Мая Манолова към опозицията: Вие нямате моралното право да се изказвате от трибуната, ще имате такова, когато Цветан Цветанов стане гражданинът Цветанов

24-18-01-120730_300_225Срещата на Бойко Борисов с Петното като продължение на сериала „Банкя – Кокинов”, „Тефтерчето на Златанов” и „Мишо Бирата” е истинското задкулисие в България. Това каза председателят на ДПС Лютви Местан от парламентарната трибуна вчера.

„Темата за задкулисието е в основата на протестите. Днес е много важен въпросът кое е задкулисието в България. Твърдя, че кабинетът и подкрепящите го политически сили сме на светло, в светлината на обществото и неговите интереси. Резултатите: оздравена бизнес среда, повишени социални показатели, инвестиционна политика и в регионите”, заяви Местан.

„На този фон няма как да бъде подминат един скандал, свързан със среща между лице с профила на Петното и бивш министър-председател, който се казва Бойко Борисов. Няма никакво значение кой на кого се е обадил първи. Важното е, че има подобна абсурдна кореспонденция и среща. Днес актуалната тема не е Бисеров, а един бисер без „ов”. Казва се Петното. Петното прояви задкулисието. Още по-важният въпрос е защо президентът подмина този срамен заговор срещу демокрацията и избра да отклони общественото внимание в полза на политическите си покровители и подмина темата”, попита Лютви Местан.

„Защо от ГЕРБ мълчите по тази тема? Защо мълчи ЕНП? Ще поставите ли и този въпрос на вниманието на Европейския парламент? Очакваме да чуем мнението и на Реформаторите. Защо мълчат? Или знаят, че ако се прегърнеш с оцапан, ставаш оцапан и ти? Очакваме да чуем и лидерите на ЕНП и президента на Европейската комисия в лицето на г-н Барозу. Чакаме да чуем гласа на посланиците на ЕС и НАТО”, подчерта Местан.

„Днес отговор на въпроса кой е образът на задкулисието е повече от ясен – този, който е основният герой от разговора с Мишо Бирата, който присъства с инициали в тефтерчето на Златанов, който е в прегръдка с Петното. Ето го рубиконът на България и нейната демокрация. Той трябва да бъде преодолян и това е основната мисия на кабинета „Орешарски” и партиите, които стоим зад него”, заяви той.

За Петното най-добре може да говори премиерът, защото дълго време Бисер Петното ходеше на среща при него, отвърна от парламентарната трибуна депутатката от ПГ на ГЕРБ Цвета Караянчева.

„Отново ставаме свидетели на подмяната на обществения ред на обществото, сякаш „Атака” и ДПС добре са се наговорили, очакваме и БСП. Става ясно, че някой от нещо се страхува, къде е Бисеров, защо никой не даде позиция какво се случва с него? Кажете какво мислите за референдума, от тази трибуна трябва да се чуе ясно и точно”, посочи Караянчева.

„Отбрани хора, които посещават комисията на г-жа Манолова, не са всички български граждани. Дайте възможност на хората да кажат дали искат тази политическа класа, която вече е омръзнала. Тези задкулисия, подмяната на дневния ред на обществото е недопустимо. Нямате собствено мнение и се опитвате да прехвърлите всички негативи към Бойко Борисов. Петното се разкарваше и при г-н Бареков, но вие нищо не казвате, защото така ви е удобно. Излезте и чуйте гласа на хората, които 200 дни протестират. Дайте им възможност те да говорят от тази трибуна”, допълни Цвета Караянчева.

Радвам се, че най-накрая сте забелязали, че тук се проведе широк обществен дебат за промени на Изборния кодекс. Те се инициираха, за да няма повече манипулации. Другият голям отсъстващ беше президентът, който се включи на финалната права, за да обслужи тясно партиен интерес. Вас ви е страх да излезете лице в лице с българските граждани на тази дискусия. Президентът стана за пореден път партиен говорител. Вие нямате моралното право да се изказвате от трибуната. Ще имате такова право, когато Цветан Цветанов стане гражданинът Цветанов, дотогава ще си мълчите. отговори зам.-председателката на НС Мая Манолова.

 

Spread the love