Прокуратурата предаде на съд Цветанов и трима бивши директори на СДОТО-МВР, не са осигурили адекватна защита за опазване на класифицирана информация

Filed under: Актуално от днес,България |

26-18-01-Image_3152228_126Софийската градска прокуратура внесе вчера в Софийския градски съд обвинителен акт срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и срещу бившите директори на Специализирана дирекция „Оперативно-технически операции“ в МВР Сергей Кацаров, Камен Костов и Цветан Иванов. Това съобщиха на сайта на прокуратурата.

Кацаров, Костов и Иванов са обвинени в това, че в периода от февруари 2010 г. до април 2013 г. не са осигурили адекватна защита за опазване на класифицирана информация, не са създали регламент за използването на специализирана мобилна техника и не са осъществили контрол за правомерното прилагане на специални разузнавателни средства. Деянията им са съставомерни по чл. 387, ал. 2, вр. ал. 1 от Наказателния кодекс.

Цветан Цветанов е обвинен в това, че като министър на вътрешните работи съзнателно е допуснал подчинените му директори на СД „ОТО“ – МВР да извършат престъпление – да не изпълнят задълженията си по защита на класифицираната информация и разпоредбите на Закона за специалните разузнавателни средства.

От действията му са настъпили тежки последици като създаване на условия за нарушаване на конституционните права на български граждани и тежко уронване на престижа на МВР. Деянията на Цветанов са съставомерни по чл. 285, във връзка с чл. 387, ал. 2, вр. ал. 1 от Наказателния кодекс.

Това е вторият обвинителен акт, внесен срещу бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

 

Spread the love