След като гл. редактор на в. „Вяра” Лидия Павлова му връчи наградата за принос в развитието на българската музика на сдружение „България си ти!” : Калуди Калудов: Нямаме нужда от спасители, не се оправдавайте, а работете, сами трябва да си помогнем, защото политиците у нас нямат посока

Filed under: Общество |

Ако аз чаках досега, сигурно щях да стоя в Любен Каравелово и може би щях да стана алкохолик или може би щях да бъда умрял

До 2 години България ще излезе от кризата, оптимист е големият оперен певец 

Имам приятелка, която избяга от България и отиде да работи в Бауър колидж – там още на втория месец получаваше 7500 долара и имаше свой кабинет

27-12-01 KALUDI-LIDIA copyПреди няколко дни на престижна церемония в залата на Софийската опера и балет националното сдружение “България си ти!” даде награди на българи със значими постижения в различни области зa достойни деяния през изминалата година в памет на проф. д-р Тончо Жечев. Както писахме, наградата за принос в развитието и популяризирането на българската музика получи Калуди Калудов. Големият оперен певец получи статуетката на сдружение „България си ти!” от главния редактор на вестник „Вяра” Лидия Павлова. Калуди Калудов бе отличен заедно с още 11 знаменитости като акад. Дечко Павлов от БАН, ректора на СУ „Св. Климент Охридски” проф. Иван Илчев, проф. Александър Чирков, дългогодишния журналист Петко Бочаров, боксьора Кубрат Пулев, режисьора Димитър Митовски, посланика на Германия у нас Матиас Хьопфнер и др. При представянето бе отбелязано, че където и да е пял по света, Калуди Калудов винаги е казвал, че е българин, роден в едно малко селце – Любен Каравелово. Наградата на Калуди Калудов за принос в развитието и популяризирането на българската музика на сдружение „България си ти!” връчи главният редактор на вестник „Вяра” Лидия Павлова. Награждаването бе на престижна церемония в залата на Софийската опера и балет.

 27-12-81 kaludi-kaludov- copyСветовноизвестният български оперен певец Калуди Калудов е роден на 15 март 1953 г. в село Любен Каравелово, Варненско. До 04 август 2010-а е директор на Държавната опера в Пловдив. Завършил е оперно пеене в Държавната музикална академия – София в класа на доц. Лиляна Жабленска през 1978 г. След това продължава да се развива като тенор като ученик на известния наш певец и музикален педагог Никола Николов. Дебютът му като певец е през 1978 г. в ролята на Алфред в оператаТравиата” на Джузепе Верди. От 80-те години и досега международната кариера на Калуди Калудов е възходяща и той е нареждан от ценителите на операта в челото на тенорите в света. Пял е във виенската „Щатс Опер”, „Ла Скала”, „Лисео” (Барселона), „Ковън гардън”, „Метрополитън” и други световни оперни театри. Изпълнявал е главните тенорови партии в опери на Верди, Пучини, Маскани, Бизе, Леонкавало и др. Партнирал е на изпълнители от световна класа и е работил с диригенти от световна величина като Рикардо Мути, Фабио Луизи, Клаудио Абадо. В репертоара му има редица партии от оратории и концертни изпълнения. От 1990 г. Калуди Калудов живее за постоянно в Полша и пее в най-големия полски оперен театър – „Театр Велки” във Варшава. През 1992 г. той създава и е артистичен директор на Фестивала за вокална музика Viva el canto в полския град Чешин. От 2003 г. е преподавател в Музикалната академия на Катовице. След 1994 г. Калуди Калудов ръководи няколко майсторски класа в Полша, Италия и България. Калуди Калудов има записи в най-големите звукозаписни компании. На полския пазар е особено популярен дискът му “О, звезда Витлеемска”, за който е лауреат на Златна плоча.

Г-н Калудов,когато Ви представяха, казаха, че където и да сте пели по света, никога не сте се срамували да се наричате българин и че сте роден в едно селце – Любен Каравелово, къде е това селце?

– Това селце е по пътя Варна-Добрич, точно по средата, на 20 км от Добрич и 20 от Варна, след Баир баши нагоре. То е едно селце в една падинка, едно малко поточе тече и е напълнило цял язовир. Казват, че в Добруджа няма вода, но ние имаме 4 природно дадени чешми, от които непрестанно тече вода и тя се влива в поточето. Имаме един огромен язовир и е много красиво. За съжаление отливът на българите от селото е голям. Направиха така, че там има повече нови преселници. Ние им казваме роми, аз ги наричам българи, които се наричат по някакъв начин, защото не може да си роден в България и да не си българин. Не може да се родиш в Америка примерно и да си българин. Или вземаш американско поданство и си американец и казваш „Америка форевър”, или си никой. Ако те се отличават и се отричат от това, че са българи, а казват, че са роми, това е лошо за тях.

– Кое е първото нещо, което Ви кара да се гордеете, че сте българин?

27-12-81 8597 copy– Ами всичко, всичко българско, всичко българско. Аз говоря както за стойностните, така и за нестойностните неща. Защо? Защото нестойностното гради стойностното. Copy of 27-12-81 2241Колкото по-надолу затъваш, трябва да стигнеш дъното да се отбиеш.

Подробности в печатното издание
Снимките:
1  Калуди Калудов, гл. редактор Лидия Павлова и боксьорът Кубрат Пулев на церемонията по връчването на наградите на „България си ти!”

2 Калуди Калудов

 Калудов на среща с кмета на Благоевград Атанас Камбитов в кабинета на градоначалника.

4Калуди Калудов със статуетката

Spread the love