Храна за размисъл: Ивайло Константинов: Защо за нас, българите, Земята се върти на обратно

Filed under: Дупница,Искам думата |

Едни „добри” хора, които изнесоха капиталите ни в чужбина и ни правят на маймуни, в момента реват „НЕ” на референдума

31-08-konstantinov 12 copyЗащо ли за нас, българите, Земята се върти на обратно? Защо ли живеем най-зле в Европа? Защо ли сме на опашката по образованост? Защо хора се палят, а други бедстват? Защо, защо, защо? Защото едни „добри“ хора изнесоха и изнасят националния ни капитал в чужбина и за да прикрият своето „наследство“ с цената на чалгата, образователната и културна немощ, политическия нихилизъм, медийното изкривено облъчване, съдебната система и много, много празни думи, направиха нас, българите – маймуни, интересуващи се от бързо забогатяване, фолк фурии, мускули, изборни и всякакви други далавери, псевдополитика и маймуни! Всичко това, приятели, не е естественият ход на еволюцията, този път е начертан от нечий страх, страх да не изгуби откраднатото. Тези хора не са спечелили имането си, те са го откраднали, откраднали от всички нас. Същите тези хора и цялата им придворна свита в момента реват в един глас – „не” на референдума за задължително гласуване.

А ние, маймуните, овцете или плебеите, къде сме?

Залезът на България пророкуван преди 81 г.: Писателят Джубран Халил Джубран: Горко на народ, който приветства побойника като герой и смята блестящия завоевател за щедър, и горко на народ, който е пълен с вярвания и празен откъм вяра

31-08-82 halil_gibranПреди 81 години Джубран Халил Джубран (писател и художник от ливански произход, живял и творил в САЩ) е написал едно от пророчествата си в „Градината на пророка”, но едва ли е допускал, че думите му ще паснат така поразително точно на състоянието на днешна България. Залезът на един народ може да изглежда така: „Приятели мои, спътници мои, горко на народ, който е пълен с вярвания и празен откъм вяра. Горко на народ, който се облича с дреха, неизтъкана от него, яде хляб, непожънат от него, и пие вино, неизцедено от неговата собствена преса. Горко на народ, който приветства побойника като герой и смята блестящия завоевател за щедър. Горко на народ, който насън презира някоя страст, а наяве й робува. Горко на народ, който издига глас само когато крачи в погребална процесия, гордее се само с руините си и се съпротивява само когато вратът му е поставен между меча и дръвника. Горко на народ, чиито държавници са лисици, философите му са фокусници, а изкуството му е изкуство на кърпежа и подражанието. Горко на народ, който посреща своя нов водач с фанфари, а го изпраща с пищялки, само за да посрещне друг отново с фанфари. Горко на народ, чиито мъдреци са онемели с годините, а силните му мъже са още в люлката. Горко на народ, разделен на части, всяка от които си въобразява, че е народ.

Снимките:
1 Ивайло Константинов
2 Халил Джубран

 

 

Spread the love

Коментар за: Храна за размисъл: Ивайло Константинов: Защо за нас, българите, Земята се върти на обратно

  1. ХРАНА ЗА ТАЯ ПУТКА ИВКОНИ Е ЕДИН ГОЛЯМ КУР,ДА ГО ЛАПА И ДА НЕ ГО ИЗПУСКА.ЛИДА СВИРЧОКО СЪЩО.

    k.po
    2015/май/08 at 8:56 AM