Първанов потрива ръце за 6 млн. лв. от шефа на рудника убиец „Ораново” Красимир Михайлов, парите се чакат от дело срещу община Радомир за разтрогнат договор

Filed under: Бизнес |

Краси Свиняря е поел ролята на ковчежник в АБВ, с 10 000 немски марки той и бившият президент скрепяват приятелството си в пернишкото село Велиново през 1995 г.

Пернишкият бизнесмен има връзки и с Ковачки, като шеф на „Миньор” лично пребивал футболистите един по едни

32-10-81 1Финансова инжекция от 6 млн. лева чака бившият президент Георги Първанов от скандалния собственик на мината убиец „Ораново” – Красимир Михайлов. Парите ще дойдат от делото срещу община Радомир, водено в момента от Паргов, както е известен още бизнесменът. Той се е ангажирал да играе ролята на ковчежник, пише „Телеграф“.

Искът е подаден от него заради разтрогването на договора му за сметосъбиране в региона. Ако Темида му присъди сумата, това ще е и поредната финансова инжекция, която бизнесменът ще бие на Първанов и формацията му АБВ. Краси Свинаря, както го наричат приятелите му заради бизнеса му с прасета, се е ангажирал да играе ролята на ковчежник на сдружението на бившия президент, както и да се грижи за финансовото благосъстояние на организацията.

Мина убиец

 

Името на Паргов нашумя печално в публичното пространство през юли миналата година, след като при срутване в мина „Ораново” загинаха общо четирима работници, а при спасителната операция почина и още един човек. Тогава Свинаря се скри и се наложи министърът на енергетиката Драгомир Стойнев да го издирва под дърво и камък, за да разговаря за проблемите в мината.

След близо седмица издирване Михайлов най-накрая цъфна в полицията в Благоевград, за да заяви нагло, че подарява на Стойнев обекта. Оказа се, че това е третият поред инцидент в мината, като при предните загиват по още двама души. В същото време обаче Михайлов се измъква сух при всеки от тях – заради протекциите, с които се ползва и най-вече заради дружбата си с доскорошния президент Георги Първанов.

Пак благодарение на „тънката червена линия” през 2009 г. бизнесменът подписва и договор с община Радомир за сметосъбирането в региона, с който настоящата местна управа се оказва на истинска динена кора. Според клауза в контракта годишно трябвало да му се превеждат по 1,72 млн. лева – близо тройно по-скъпо от думата, плащана дотогава. Тя възлизала на 600 000 лева годишно. Друго от условията в документа пък предвижда, ако контрактът бъде развален едностранно, независимо по чия вина и от коя от страните, общината да изплати компенсация на бизнесмена в размер на 6 млн. лева. Зелената светлина за загробващия договор е дадена от тогавашния кмет на Радомир – Красимир Борисов.

32-10-81 krasimir-mihajlovКогато през 2011 г. идва новият градоначалник, се озовава в абсурдна ситуация, защото Свинаря разтрогва договора и си иска обезщетението. След като кметът отказва да му го даде, дава общината на съд. В края на миналата година на първа инстанция магистратите са се произнесли изцяло в полза на собственика на мината убиец, а общински служители твърдят, че имат данни, че „Паргов добре си е опекъл питката и на втора инстанция”.

Подробности в печатното издание

Снимките:

  1. Георги Първанов
  2. Красимир Михайлов
Spread the love