Цацаров: Цветанов незабавно да обяви данните за Сарафов и да докаже, че съм замесен в престъпление, министри не може да влияят на избора на зам. главни прокурори

Filed under: Актуално от днес,България |

Няма да участвам в задочния диалог между Цветан Цветанов и Делян Пеевски, заяви обвинител №1

33-17-01-zx620y348_2008623Сотир Цацаров не счита, че следва да участва в задочния диалог между народните представители Делян Пеевски и Цветан Цветанов. Той очевидно е породен както от настоящо политическо противопоставяне, така и от техни лични и други отношения в близкото минало. Това се посочва в позиция на главния прокурор Сотир Цацаров, разпространена от пресцентъра на прокуратурата по повод изявления на Цветан Цветанов и Делян Пеевски.

В позицията на главния прокурор се казва още: „Няма да бъде коментирана отново и повтаряната многократно от Цветан Цветанов неистина относно това кой кого е водил или заварил в кабинета му в Министерството на вътрешните работи. Заместниците на главния прокурор са предложени за назначаване от Висшия съдебен съвет с оглед преценката за професионалните им качества и възможността за работа в екип. Това категорично касае и предложенията относно прокурорите Ася Петрова и Борислав Сарафов. Нито те, нито които и да е други предложения са били съобразявани с исканията или с личните отношения на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, каквито и да са те. Съобразно Закона за съдебната власт главният прокурор разполага с правомощието да поиска във всеки момент освобождаването на свой заместник, без дори да излага мотиви за това. И такива предложения не биха били съобразявани с искания на министри. До настоящия момент становището е, че всеки в ръководния екип на прокуратурата работи отговорно и в съответствие с високите изисквания за такава административна длъжност. Така не отговарят на истината и предни твърдения на Цветан Цветанов, че прокурори, между които и Ася Петрова, сега са „обект на атаки“. Г-жа Петрова е командирована във Варна само за датите на съдебните заседания по делото, придобило обществена известност като „Килърите“, и изпълнява задълженията си на заместник главен прокурор. Преценката на главния прокурор за работата на г-н Сарафов е много добра, с оглед качествата му и личния му принос в разследванията по множество досъдебни производства с предмет корупция и организирана престъпност. В интервюто си в сутрешен блок на национална телевизия обаче (10.02.2013 г.) г-н Цветанов заяви и още нещо: „… че точно главният прокурор е прикрил сигнал срещу Сарафов за едно разследване, което е свързано с натиск спрямо определени лица, за да не се разкрие дадено престъпление, в което той може би има някакво пряко участие. Тази преписка обаче е потулена…“. Главният прокурор призовава народния представител Цветанов незабавно и публично да обяви всички данни, с които разполага, защото изреченото от него е пряко твърдение, че Борислав Сарафов и Сотир Цацаров са извършили престъпление. Обвинения, отправяни по този начин в общественото пространство, трябва веднага да бъдат потвърдени с факти. Иначе изричането им не допринася по никакъв начин за авторитета и достойнството на държавни институции и на народни представители.

 

Spread the love