След като България три месеца нищо не прави: Кърваво писмо от Брюксел: Спираме ви 182 млн. евро по Оперативна програма „Околна среда“

Filed under: Актуално от днес,Свят |

В срок от два месеца трябва да се решат проблемите с търговете

35-20-01-20140213.zygxdfhfpjЕвропейската комисия официално е уведомила България, че може да спре окончателно плащанията по Оперативна програма „Околна среда”, които бяха временно прекратени през ноември. До българските власти вече е изпратено предупредително писмо, съобщи на пресконференция в Брюксел говорителката на Европейската комисия (ЕК) по въпросите на регионалната политика Ширин Уилър.

„В следващите месеци може да бъде взето решение за спиране на плащанията, ако няма задоволително решение по посочените от комисията проблеми с оперативната програма.
Те са свързани най-вече с тръжните процедури, контрола и управлението. Българските одитни власти признават съществуването им и в тяхно лице ние виждаме надежден орган, с който можем да работим“, коментира Уилър.
Уилър уточни, че засегнатата сума е 182 милиона евро. Ако наистина се стигне до спирането им, плащанията могат да бъдат възстановени само с решение на колежа на комисарите, обясни тя.
По думите й въпросът не трябва да се превръща в „политически футбол“. „Знаете, че някои от проблемните проекти са отпреди години, други са по-скорошни. Не трябва да се обвинява една или друга политическа партия. Работим по проблемите и вярваме, че в следващите месеци можем да ги решим и плащанията да бъдат възстановени“, коментира Уилър.
След като изпратеното тази седмица писмо от генерална дирекция „Регионална политика“ на ЕК бъде преведено на български, властите в София ще разполагат с два месеца, за да отговорят и да покажат, че са предприели мерки.

 

Spread the love