Кръв и счупени глави на протеста в Пловдив: Бутилки и павета хвърчаха по полицаите, те отвърнаха с палки, шестима са ранени в бунта срещу връщането на Куршум джамия на Главното мюфтийство

Filed under: Актуално от днес,България |

Демонстрантите призовават за окупация на централите на ДПС в цялата страна

36-20-01-4a48513fb7a45c4db38386506bec20faПротестиращи и жандармерия се сбиха в Пловдив на протеста в защита на бившата Куршум джамия, при сблъсъците са ранени шестима души. Протестът пред Съдебната палата в Пловдив срещу връщането на карловската Куршум джамия на Главното мюфтийство прерасна в хулиганска ексцесия на футболни фенове, която наложи намесата на полицията и пожарната. Няколко души бяха задържани. Тълпата хвърляше камъни по сградата на Джумая джамия в града и турското консулство. Атакуван бе и павилион от веригата „Лафка“ край пловдивската централа на ДПС.

36-20-01-4e2b6d26600da1ea5a5edb97196e5828Според различни оценки в проявата са участвали общо около 3000 души.

Протестът започна от сградата на съда в града, където в петък Апелативният съд гледаше делото за Куршум джамия, която по-долна инстанция върна на Главното мюфтийство. Събраха се фенове на различни футболни отбори, много от които носеха плакати с ликовете на български възрожденци и надписи: „Не сме дали разрешение да продавате“, „От българската земя и камък не даваме“ и други.

36-20-01-430x323В началото на митинга председателката на Сдружението на българските футболни фенове Елена Ваташка каза, че са тук въпреки различията си, обединени от любовта към България.

Към протеста се присъединиха кметът на Карлово Емил Кабаиванов, както и активисти на ВМРО.

Когато шествието достигна до Джумая джамия, към сградата полетяха камъни, бомбички и димки. След намесата на полицията трима души се оказаха със счупени глави, което ожесточи присъстващите и те започнаха да хвърлят камъни срещу пазителите на реда. Оттам шествието се отправи към турското консулство, където протестиращите скандираха: „Долу ДПС“, „Цигани“, „Еничари“. Демонстрантите отидоха и пред сградата, където се помещава местната централа на ДПС. Там те атакуваха павилион от веригата „Лафка“ и го разграбиха. Нападната беше и продавачката, случайна жена пък беше улучена от камък. Павета падаха в краката на строените полицаи, които в един момент предприеха настъпление. Униформените разпръснаха тълпата с палки и бой по протестиращите, допълва пловдивското издание „Под тепето“.

Постепенно протестиращите се разотидоха, като само една малка част от тях останаха пред сградата на полицията в града. Заради усложнената обстановка в Пловдив пристигна директорът на Главната дирекция на националната полиция Тодор Гребенаров.

Куршум джамия в Карлово беше върната на Главното мюфтийство с решение на Пловдивския окръжен съд в края на октомври 2013 г. Община Карлово обжалва решението и делото се гледа днес в Апелативния съд на Пловдив. Според кмета на Карлово Емил Кабаиванов Главното мюфтийство се е отказало от имотите и няма право да претендира сега.

В петък Кабаиванов коментира, че се надява на справедливо решение на съда, тъй като по думите му Куршум джамия е публична общинска собственост и паметник на културата. „Вярвам в справедливото решение на Пловдивския апелативен съд, защото и правните аргументи, и историческата справедливост са на наша страна. Успешното решение ще помогне на всички български градове и общини, които се борят за тази справедлива кауза“, каза Кабаиванов.

Съдебното решение на Апелативния съд се очаква в срок от 30 дни.

 

Spread the love