Товарните влакове спряха да извозват въглища от мините на самоковския бизнесмен: БДЖ блокира сметките на Христо Ковачки заради 15 млн. лв. борч, вместо да плати, си прави собствена жп компания

Filed under: Бизнес,Бобов дол,Перник,Самоков |

Няма опасност тецовете да останат без въглища, не се очакват проблеми с тока, увериха енергетици

44-10-81Държавната железница ще се опита да получи дължимите й от бизнесмена Христо Ковачки милиони по нов начин. От петък на обяд товарните влакове спряха да извозват въглища от мините на Ковачки. Той дължи общо 15 млн.лв. на БДЖ, като 9 млн. от тях са пресрочени. Юристите на превозвача се заканват, че ако тази мярка не даде резултат, ще заведат дела и ще блокират сметките на бизнесмена.

Няма опасност тецовете да останат без въглища, не се очакват проблеми с тока, увериха енергетици. Сливенската топлофикация, която е на Ковачки, се зарежда от мината му „Черно море“ в Бургас, като кюмюрът се превозва с камиони. ТЕЦ-ът в Сливен имал да получава над 5 млн. лева от държавната НЕК. Ако ни платят, и ние ще се издължим на БДЖ, категорични са от дружеството.

Първите просрочия на плащанията на Ковачки към „БДЖ – Товарни превози“ започват от есента на 2012 г., когато превозите се осъществяват чрез посредничеството на спедиторската фирма на бившия изпълнителен директор на БДЖ Наско Цанев „Т Рейл България“. След конфликт между двамата от пролетта на 2013 г. Ковачки започва да вози въглищата си с посредничеството на офшорната си фирма „Ти Би Ел“. През първите месеци тя плаща превозите на БДЖ редовно, но от есента на миналата година започва да погасява под 1/3 от задълженията си. С това не са съгласни кредиторите на държавния превозвач, преговорите за разсрочване на задълженията с които още продължават.

44-10-81-2Големият проблем е, че превозите на въглища за ТЕЦ-овете на Ковачки реално формират около 1/4 от приходите на „БДЖ – Товарни превози“. Така на практика, спирайки превозите, държавният жп превозвач започна да реже сам клона, на който се крепи.

Христо Ковачки е собственик на мини „Бобов дол“, „Бели брег“, „Чукурово“, „Балкан 2000“, „Република“, „Черно море“ и др., както и на ТЕЦ-овете „Бобов дол“, „Топлофикация Сливен“, „Брикел“, „Марица-3“ и пр.

Според осведомени Ковачки явно няма намерение да погасява задълженията си към БДЖ, поради което е предприел действия по регистрирането на собствена компания жп превозвач.

През януари 2014 г. Ковачки бе оправдан и на втора инстанция по делото за данъчни измами. През 2010 г. бизнесменът бе обвинен, че е укрил задължения за 16,781 млн. в периода от 14 февруари 2005 г. до 14 септември 2006 г. и от 16 октомври 2006 г. до 14 юли 2008 г. Според прокуратурата 4 негови фирми са декларирали реално платен ДДС по фиктивни сделки с определени доставчици за машини, сувенири и биодизел. Според схемата на измамата по документи сделките били изрядни, но реално пари не са броени, а фирмите доставчици са се оказали „кухи“. По време на разследването считаният за един от големите играчи в енергетиката получи свобода срещу рекордната тогава парична гаранция от 300 000 лв.

През 2011 г. бизнесменът бе осъден на първа инстанция на 3 години условно, година по-късно обаче бе оправдан от Софийския апелативен съд. Прокуратурата обжалва, но и след второто разглеждане оправдателната присъда остана в сила.

 

КАРЕ

З. ТЕЦ „Бобов дол” остава без квота за парникови газове

 

10 от общо 11 топлофикации ще могат да получат безплатни квоти за парникови газове, защото са изпълнили инвестиционните си програми. Това показва доклад на МИЕ, изпратен до ЕК. В началото на декември 2013 г. Брюксел разреши на България да разпредели безплатни квоти на обща пазарна стойност 945 млн. евро Условието е енергийните предприятия да направят в замяна инвестиции за намаляване на въглеродни емисии.Така в Националния план са включени 27 дружества, от които едно държавно – ТЕЦ „Марица изток 2“. Централата също е успяла да преизпълни инвестиционната си програма и ще получи квоти, уточнява „Труд“. Без разпределени емисии парникови газове ще останат свързаните с бизнесмена Христо Ковачки дружества – ТЕЦ „Брикел“. ТЕЦ „Марица 3“, ТЕЦ „Бобов дол“. Частната ТЕЦ „Варна“, която е собственост на ЧЕЗ, сама се е отказала от квотите, защото няма да може да ги усвои, тъй като в момента тече процес на екологизация на блоковете.

Spread the love