Източници от ъндърграунда пред информационен сайт: Братя Галеви се изпокараха за пари, Геле издал на полицията, че Пламен Галев се крие в Гърция

Filed under: Искам думата |

Спецпрокуратурата обвини дупнишките бизнесмени в пране на 35,5 млн. лв., през май роднините им щяха да ги обявят за мъртви

55-09-81 308Лют скандал за пари довел до разрив в отношенията между Пламен Галев и Ангел Христов, известни като Братя Галеви.  Двамата се скарали жестоко, защото не могли да поделят изнесените капитали. Това твърдят пред „България Днес“ източници от ъндърграунда. Именно това била причината двамата да се разделят наскоро. Твърди се дори, че Ангел Христов-Геле предал местонахождението на бившия си авер Пламен Галев. Той в момента се намирал в Гърция. Въпрос на седмици било да бъде предаден на българските власти. До информацията се стигнало, след като властите в Дубай попаднали в дирите на Геле. Там той се радвал на свободата си, защото по никакъв начин не може да бъде върнат в България. Причина за това е липсата на споразумение за правна помощ между страната ни и Обединените арабски емирства. По същия начин от родното правосъдие се измъкна и соченият за крупен наркобос Христофорос Аманатидис-Таки.

55-09-81 _128Информация за задържането на Братя Галеви се появи в края на миналата седмица. Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров обаче заяви, че до момента няма информация за това. „Аз не разполагам с такава информация. Би трябвало като висш професионален ръководител на МВР все пак да знам“, лаконичен бе Лазаров.
55-09-81 bigПо официалните международни канали за обмен на информация на МВР не са получени подобни данни. Издирването на двамата български граждани продължава, категорични са от МВР. Снимките на дупнишките босове все още са на страницата на Интерпол. Той ги обяви за издирване с червена бюлетина веднага след бягството им от България през 2012 г.
Според източниците на „България Днес“ Ангел Христов бил прибран в дубайската полиция преди седмица. Още тогава чрез Интерпол били уведомени нашите служби. Преценено било обаче за ареста да не се съобщава, защото при беседата с Геле била получена информация за местонахождението и на другия издирван с червена бюлетина дупничанин – Пламен Галев. Пред местните ченгета Геле разкрил, че аверът му се крие в Гърция. Веднага след напускането на България двамата престояли първоначално в южната ни съседка.
На този етап предстои идентификацията на двамата и установяването на самоличностите им от службите на двете държави, в които са задържани. Вероятно по тази причина все още няма и официално съобщение за задържането на издирваните. Причина за това е, че в международните полицейски регистри срещу имената на Пламен Галев и Ангел Христов се появявал статут на секретни агенти. Докато не се установи дали те имат това качество, арестът им нямало да бъде официално обявен.
Ангел Христов и Пламен Галев са в неизвестност от началото на май 2012 г., когато Върховният касационен съд (ВКС) ги призна за виновни за организиране на престъпна група с цел изнудване. Те получиха съответно по 4 и 5 години затвор.

 

Изпрали 35 млн. лева

Спецпрокуратурата обвини задочно Пламен Галев и Ангел Христов за пране на 35,5 млн. лв. Това стана, след като те вече бяха изчезнали от България.
Двамата бяха обвинени като ръководители на организирана престъпна група. Тя била създадена, за да превежда суми извън страната по банков път. Трансферите ставали чрез използване на фалшиви документи.
Срещу тях има и дело за конфискация на имущество, придобито от престъпна дейност. Заради липсата им обаче Кюстендилският окръжен съд спря процеса. В момента се чака тълкувателно решение на ВКС, което ще определи съдбата на делата за конфискация в случаите, когато не могат да бъдат открити съдените.
Двамата имат имоти за над 4 милиона лева. Сред тях са четири мерцедеса, пет аудита, както и дялове от действащи фирми, в които двамата са съдружници. Пламен Галев има участие в 11 дружества, а Ангел Христов – в 12.

 

Смятаха ги за мъртви

Галеви щяха да бъдат свободни като птички, ако не се беше появила информацията за местонахождението им.
Това щеше да стане, ако бяха обявени за мъртви от български съд. Процедурата отнема най-малко 7 години и близки на дупнишките бизнесмени планираха да я задвижат през месец май 2014 г., когато се навършват две години от изчезването им.
Първоначално заинтересовани лица – наследници на Галеви, трябваше да поискат от държавата да бъде задвижена процедура за обявяването им за безследно изчезнали. Това трябваше да стане, ако две години няма ни вест, ни кост от тях. 24-те месеца се навършват през май 2014 година.
Обявяването им за безследно изчезнали има давност от още 2 години, след което се пристъпва към процедура за обявяването на човек за мъртъв.

Снимките:

1 Неразделните Братя Галеви се превърнаха в смъртни врагове.

2 Имението им в дупнишкото село Ресилово е под постоянна охрана.

3 Светлозар Лазаров

Spread the love