Станишев в Боровец: Приоритет за нас е създаването на работни места, борбата с безработицата, подготвяме цялостна реформа в здравеопазването

Filed under: България |

Общо през април се очаква разкриването на над 13 000 работни места по програмите за заетост

Предстои изплащането на великденски добавки за пенсионерите

Планира се изграждане на 11 допълнителни комплекса за спешна медицинска помощ по модела на „Пирогов”

60-17-01-2013-03-19-Sergey-Stanishev-BSP-brf-600x400Най-важното е създаването на работни места и борбата с безработицата. Това каза на пресконференция в Боровец председателят на БСП Сергей Станишев.

„Социалната политика е от особено значение, тя е изведена във водещ приоритет в програмата на правителството. Още в първите месеци се постигна социално размразяване. Предстои изплащането на великденски добавки за пенсионерите”, уточни Станишев.

„25 000 души досега са започнали работа на пазара. Има програми, които бяха финансирани по оперативна програма, на които изтичат срокове. Важно е да се потърсят заместващи механизми, така че да не се окажат много българи на улицата. Една от тези програми е „Сигурност” – тя е съвместно между МВР и Министерството на труда и социалната политика”, посочи той.

„Планират се редица важни програми. Общо през април се очаква разкриването на над 13 000 работни места по програмите за заетост. Ще се търсят допълнителни възможности. Една от тях е „Младежката гаранция”, добави Сергей Станишев.

Във връзка с провеждането на семинара в Боровец Станишев заяви: „Трябваше да структурираме по-добре законодателните инициативи, да уточним по-ефективни механизми за взаимодействие, да обсъдим ключови политики.

Разбрахме се през няколко месеца да има такива семинари, защото винаги се натрупват въпроси и политики, които трябва да бъдат дискутирани и да се вземат решения; да има ежемесечни срещи между министрите, председателите на комисии в парламента или зам.-председатели и председателите на секторните управленски съвети в БСП”.

До 20 април правителството ще представи след диалог с работодатели, синдикати, НПО своята програма за индустриализация за следващите години с ориентир 2020 г. с акцент върху мерките, които ще бъдат предприети за окуражаване и подкрепа на реиндустриализацията през тази година, заяви още Станишев.

Във връзка с реформата в здравеопазването той каза: „Подготвяме цялостна реформа в здравеопазването, тя трябва да се изработи в диалог с лекарите, медицинските сестри, пациентите.

Реформата в системата за спешна помощ е приоритет. Планира се да се разкрият 35 центъра за спешна помощ през тази година. Планира се изграждане на 11 допълнителни комплекса за спешна медицинска помощ по модела на „Пирогов” – първоначално в Бургас, Велико Търново и Плевен, което ще се случи през тази година, после допълнителни в други региони”.

„По отношение на регионалното развитие диспропорцията в последните 4 години ужасно се задълбочи. София, Пловдив, Бургас бяха фаворитите на предишното правителство. В останалата част на страната също живеят български граждани. Един от приоритетите е ребалансирането и възстановяването на стабилността в развитието на регионите”, посочи Станишев.

„Залегнала е нова политика на рехабилитация на второкласни и третокласни пътища. Става дума за програма от 50 милиона лева. Друга нова политика е програмата за развитие на водния сектор. Тя предвижда два нови язовира – „Пловдивци”, „Луда Яна” и рехабилитация на яз. „Студена”. Отделна програма е за борба с водните режими в населените места. В 30 населени места този проблем ще бъде решен”, каза той.

 

Spread the love