22-годишна самотна майка хваща волана на такси, за да запази жилището си от банка

Filed under: Благоевград |

Любомира Стоянова от Благоевград е длъжница на 130 000 лв. заем, теглен от починалия й баща

60-01-09  lubomira stoianova1 copy22-годишната Любомира Стоянова от Благоевград хваща волана на такси, за да запази къщата си. Тя нашумя печално с банковата си драма, която всеки момент може да я прати на улицата. Младата жена е готова да работи на 2-3 места, стига да запази жилището си. Тя и 16-годишният и брат Марио може да се окажат край боклукчийските кофи заради дългове на починалия й  баща. Той работел като шофьор на линейка и такси, починал на 43 г. След смъртта му Любомира разбира, че имал кредити, които наследила.

Любомира е самотна майка на Данаил, който е на година и осем месеца. Още докато била бременна, се скарали с мъжа си и той заминал да работи в Англия.

Седмица след погребението на баща й я потърсил мъж, облечен в костюм, дал й писмо и й казал, че е длъжница на два заема от 130 000 лв. и трябва да плаща 800 лв. месечна вноска.

Майка й Здравка след развода с мъжа си се изнесла да живее на друго място. Отскоро се върнала при дъщерята и сина си. Казва, че няма отношение към дълговете на бившия си починал съпруг. Помагала с пари на децата си, но и за нея сумата от 800 лв. месечна вноска е непосилна.

“Оказа се, че тате е имал и други заеми освен тези двата. Разбрах, че взимал от някакви лихвари и от свои познати. Скоро чух, че взел и трети банков заем от 10 000 лв., за да го даде на някакъв лихвар”, ядосва се Любомира. Казва, че заемите били получавани, докато тя е била на 15 г., и не знае какво е правил с парите бащата. Помни, че с единия е купил апартамента в “Ален мак”, но другите не знае за какво са харчени.

Ето какво разказа още Любомира Стоянова:

”Когато разбрах за заема, отидох в банката и от там ми казаха, че случаят е предаден на фирма, която изкупува задълженията. Отидох във фирмата, обясниха ми, че единият ни апартамент в жк ”Ален мак” 31 е пуснат на публична продан. Остана ми апартаментът на Плажа, в първия панелен блок. Казаха ми, че ако искам да го спася, трябва да плащам по 800 лв. на месец, като 700 лв. е само лихвата. Опитах се да направим споразумение, но тях не ги интересува. Попитах дали баща ми е имал застраховка живот, отговориха, че не е имал. А как тогава са му дали кредита и се стигна до тук аз да дължа 130 000 лв.!?

Още никой не е дошъл да ме изгони. Изобщо не знам какво ще се случи. Вкъщи нямаме никакъв уют и нормални условия за живот. Не мога да направя ремонт, защото утре може да дойдат и да ме изгонят. Вкъщи стоим с якета, защото дограмата е много стара и духа много. През две седмици детето ми е болно…”.

Любомира Стоянова трепери всеки божи ден дали някой няма да почука на вратата и да поиска да я изгони. ”Не искам да съм просякиня”, обяснява младата жена и допълва, че много хора са й помагали, включително и общината. Говорила е с адвокати, обясняват й, че вероятността апартаментът да остане на нея е едно към хиляда. Няма нищо против да изплаща заема за жилището в района на градския плаж, но иска поне да се намали лихвата.

„Търсят отговорност от мен за парите. Да съм ги аз теглила, да вземат жилището! Теглил ги е баща ми, а аз изобщо не съм живяла с него, тъй като родителите ми са разведени от години. Аз сега отивам на улицата, защото баща ми дължал пари. Добре, дайте ми възможност да го изплащам, но не на такива големи  суми”, моли Любомира. Тя даже не знае изобщо за какви цели баща й е теглил парите и какво е правил с тях.

Смята обаче, че никой няма право да й вземе апартамента, докато детето й не навърши 18 години. Мислила и върху вариант за общинско жилище, ако вземат апартамента, но пак е притеснена, че след евентуалната продажба парите отново няма да стигнат за покриване на кредита и ако почне работа, ще запорират заплатата.

“Не искам да ме обвиняват, че едва ли не прося пари. Не! Аз средства за храна имам. Не искам милостиня. Искам банките да проявяват разбиране към наследниците на починалите си клиенти. Когато са вземани заемите, съм била дете, каква отговорност нося за делата на баща си! Оставил ми е такива финансови каши, че се чудя как да се оправя”, ядосва се младата жена.

 

Снимката:  Любомира Стоянова

 

 

Spread the love

5 коментара за: 22-годишна самотна майка хваща волана на такси, за да запази жилището си от банка

  1. Вземете своя ислямска заем днес на 2% лихва късно.
    3000 $ – 1,000,000 $
    свържете islamicloanss@gmail.com

    Ali Hammed
    2015/юли/11 at 11:15 AM

  2. Здравейте,
    Имате ли нужда от спешен заем, за да изчисти дълговете си или имате нужда от капитал заем за подобряване на вашия бизнес?
    сте били отхвърлени от
    банки и други финансови институции?
    Имате ли нужда от консолидация заем или ипотека?
    Търсене не повече, тъй като ние сме тук, за да направи всички ваши финансови проблеми е нещо от миналото. Ние заем средства, за да се лица
    които се нуждаят от финансова помощ, които имат лоша кредитна или се нуждаят от пари
    да си плащат сметките, да инвестират в бизнеса в размер на 2%. Искам да използвам тази среда да ви информирам, че ние прави надежден и бенефициент помощ и ще бъдат готови да ви предложим заем. Така се свържете с нас днес чрез имейли: kathrinekuhlmanloancompany@gmail.com

    Kathrine Kuhlman
    2014/ноември/11 at 7:38 AM

  3. МНЕНИЕ:Съболезнование за бащата на младата жена.Съчувствам и за проблемите,трогателно е.Живеем в лоши времена,с лоши закони,без никаква защита,но:покойният и баща/както и други които взимат при тези условия на банките и лихвари/,дали е трябвало да взима заеми,да си направи сметката,дали ще може да ги изплаща,какво му е здравословното състояние и т.н.Лесно се взимат заемите,но при тези закони-наследниците да изплащат и поемат всички задължения на родителите си,мисля че трябва да внимаваме какво правим.Любомира е права и не е справедливо да изплаща,но ако с тези пари блаща и е закупил имоти-жилища,коли,земи,или ги е сложил да депозит,този който е дал заема ще иска да си възвърне даденото,като продаде,чрез съд.дела и съд.изпълнители тези имоти.Но ако бащата е изгубил парите на хазарт,откраднали са му ги,изпил ги е и т.н.за което наследниците не знаят и не са ги ползвали,защо да отговарят.Риск трябва да има и за двете страни/заемодадел и получател/,защо да е за наследниците.Трябват промени в законите ни,защото те изцяло в повечето случаи обслужват интересите на държава,фирми,монополисти.Да има гр.дело и там да се докаже,дали имат вина и полза наследниците,ако е така да им вземат закупеното от родителите и се върне на заемодателя,но не и за съсипват техният живот заради недомислието и безотговорността на родителите си.Аз предлагам,този и подобни случаи да се предадат на местният депутат,да направи изказване и предложение за промени в закон,да не страдат невинни гласоподаватели/граждани/които плащаме на политиците ни,да коват закони,за да има справедливост.

    ГЛАСОПОДАВАТЕЛ
    2014/ноември/03 at 8:18 AM

  4. Здравейте,
    Това е да се информира широката общественост, че г-н Фредрик Браун, частен заем заемодателят има отвори финансова възможност за всеки, който се нуждае от никаква финансова помощ. Ние даваме заем при 2% лихва за физически лица, фирми и дружества по ясен и разбираем начин и състояние. свържете се с нас днес по електронната поща на адрес: (fredrickbrowninvestment@gmail.com)

    DATA кредитополучателя

    1) Пълно име: ……………………………………………….
    2) Държава: ………………………………………………… ..
    3) Адрес: ………………………………………………….
    4)-членка: …………………………………………………… ..
    5) Секс: ……………………………………………………….
    6) Семейно положение: ………………………………………….
    7) Професия: …………………………………………… ..
    8) Телефон: …………………………………………
    9) В момента в позиция на работното място: …………………
    10) Месечен доход: ………………………………………
    11) Размер на кредита е необходимо: ……………………………….
    12) Заем Продължителност: …………………………………………
    13) Цел на кредита: …………………………………… ..
    14) Религия: ……………………………………………… ..
    15) Кандидатствали ли сте преди ……………………………

    благодаря,
    Г-н Фредрик

    Mr Fedrick
    2014/септември/11 at 1:24 AM

  5. От 30 Август 2013 година до 18 март 2014 година – почти година от първата публикация за драмата и трагедията на Любомира Стоянова… Едновременно със загубата на баща й, развода й и особено грижите за бебето… Изоставена от майка си… Баща й си отиде и тя сама с братчето си…
    Коментарите за нея… Едва ли не я направиха… Последната отрепка в обществото… Това е стрес, това е беднотия и какво ли още не. Гледа си детето много всеотдайно и грижовно. На 22 години е… Какво още мълчат банките? Защо не отговориха на предизвикателствата? Какво е тяхното табу? Не подлежат на правосъдие. Законите не подлежат на промяна. А… Колко още семейства и хора ще се самоубиват, ще подлудяват и ще страдат за нечовешките и непосилни закони?
    На баща й Лючезар Любовенов Стоянов – честен и почтен гражданин на българското общество – банките взимаха до последния му дъх и болничните възнаграждения, дори за апартамента от „Ален Мак“ със собственик Васил Тодоров. Защо??? Банките позволяват това да се случва??? Защо за 130 000 лв заем банките не правят застраховка живот? И защо??? Или банката умишлено скри застраховката живот и не я обявява за …
    Крайно време е да се акцентираме към законите на банките или само в България всичко може.
    Мили хора, НЕКА ПОМОГНЕМ С 1 ЛВ НА ЛЮБОМИРА, ДА ПОМИСЛИМ ЗА НЕЩАСТИЕТО, КОЕТО НАД ВСЕКИ ЧОВЕК ВИСИ И ДА ТЪРСИМ ПО – ЧОВЕШКИ ЗАКОНИ!!!

    Анонимен
    2014/март/18 at 14:36 PM