Помощник-директорът на училището в Дебрен Верхад Ислямов: Не намериха причини да ме уволнят, сега уволняват роднините ми, махнаха чичо ми Юмер – висшист, назначиха Зюрет Кутелов – без образование

Filed under: Общество |

Лелята Амиде Севдева е отстранена от работа 3 г. преди пенсия, на нейно място кметицата Минка Капитанова назначи братовчедка си, твърди кандидат-кметът от ГЕРБ на община Гърмен

Политическата метла забърса още горските стражари Недко Соленков, Борислав Попов, Владимир Чепелов и Велин Агов, горския надзирател Румен Хаджиев, Венцислав Пендев, поддръжка в ДГС, и др.

61-12-81 Ислямов_със_съпругата_и_сина_имВерхад Ислямов е жител на с. Дебрен. Роден е на 28.02.1965 г. Завършил ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград. Учител в ОУ „Св. Кл. Охридски“ – с. Дебрен от 1988 г. Помощник-директор от 2010 г. Верхад Ислямов е един от основателите на структурата на ГЕРБ в община Гърмен. Общински съветник от ПП ГЕРБ в ОбС-Гърмен. Семеен, с двама синове.

Г-н Ислямов, скоро приключи поредната проверка на РИО-Благоевград във вашето училище, какви са резултатите, има ли причина за безпокойство, че следващите уволнени директори ще сте Вие и Верхад Топчиев?

– Наистина в пресата се написа доста за уволнение на ръководството на нашето училище. Депутатът Ахмед Башев заплаши да уволни директора на ОУ-Дебрен Верхад Топчиев и мен, като помощник- директор в същото училище. Знаете, че бях кандидат за кмет на община Гърмен от ПП ГЕРБ на частичните избори миналата година и съм общински съветник също от листата на ГЕРБ в ОбС-Гърмен. Явно този факт, въпреки че изборите минаха отдавна, продължава да измъчва бившия ни кмет и сегашен депутат от ДПС Ахмед Башев. 61-12-81 Верхад_Ислямов_с_Цветан_ЦветановЗатова търси всякакви начини, за да ме уволни, без да си дава сметка, че за мен постът не е самоцел и тестото, с което сме замесени аз и директора Топчиев, е съвсем различно от неговото. За негово голямо разочарование проверките, които бяха извършени в нашето училище от експерти на РИО-Благоевград и МОН, както и от общината, не констатираха никакви нарушения! Искам да кажа, че нашето училище е едно от най-добрите в областта с колектив, изграден от знаещи и можещи специалисти. Тук се работи и това се вижда от всеки, посетил училището ни. Вероятно ще се търсят други прийоми, защото този факт дразни властимащите в лицето на „депутата” и кметицата Минка Капитанова. Така, за да ми отмъстят, започнаха да уволняват роднините ми. Уволнен е чичо ми Юмер Ислямов – домакин в ЦДГ-с. Дебрен, с висше образование, с 4 сърдечни операции и с 53% трудоспособност. На негово място назначиха Зюрет Кутелов – без образование, на 23 години – активен участник в манипулацията на хората от Дебрен по време на изборите. Чичо ми е първият народен представител в региона ни отпреди 1989 година. Той, както се сещате, е с леви убеждения, член на БСП, но му бе показана вратата. На практика се получи, че тези хора не прощават и на своите си. Не признават нито кръв, нито роднинство. Готови са за личните си интереси да разделят родове и да смразяват роднини.

61-12-81 ffЗаради това, че бях кандидат за кмет на община Гърмен и съм общински съветник от ПП ГЕРБ, е уволнена и леля ми Амиде Севдева, която работеше като лелка в детската ясла в Дебрен, и й оставаха три години до пенсия. Виждате само каква отмъстителност, каква омраза таят тези хора в душите си, а ние ги избираме да защитават интересите ни и да ни помагат в тези трудни времена. На мястото на леля ми общинският кмет Минка Капитанова, която е също от нашето село Дебрен, назначи своя близка, разбира се.

В момента, ако се погледне на площада в Дебрен, ще видите, че хората, които работят по временната заетост, са или Капитанови -роднини на кметицата Минка Капитанова, или Мазълови – роднини  на съветника от ДПС Ружди Мазъл.

 

–        А как протече изкупната кампания на тютюна в с. Дебрен, чу се за тайни списъци на ДПС функционери, дадени на комисиите още в началото на кампанията за протекции за ранно изкупуване на продукцията им и на по-добри цени.

61-12-81 РИО_Благоевград_не_откринарушения_в_работата_на_учителския_колектив_в_Дебрен_за_да_уволни_двамата_директори–        Да, така е ! И тук е моментът да спомена и факта, че списъците за предаване на тютюна се правеха лично от кмета на Дебрен Изер Чаушев и последните, записани в тях, бяха хората, които не подкрепиха ДПС. Смея да твърдя, че кметът на Дебрен Изер Чаушев направи всичко възможно не да улесни, а да затрудни изкупната кампания. Факт е, че фирмата, която изкупи най-много тютюн и на най-добри цени още в началото на декември, дойде да изкупува най-напред в Дебрен, но кметът им казал, че за тази фирма няма място в селото. Впоследствие фирмата отиде в с. Хвостяне и изкупи там над 200 тона.

 

–        Г-н Ислямов, всъщност кога започнаха проверките на РИО в училищата в община Гърмен и масовите уволнения? Знае се, че списъкът е дълъг и не става въпрос само за образователната сфера, но и за горската, както и други.

 

–        Разбира се, че след смяната на директорите на областните дирекции. Депутатът Башев се постара да лобира за свои хора на тези постове, за да прокара пъкления си отмъстителен план  в Гоцеделчевско и най-вече в община Гърмен.

В община Гърмен така се стигна до масовите проверки в училищата в Долно Дряново, Дебрен и Рибново, в резултат на които по смешни причини и неспазвайки никакви принципи на трудовото законодателство, бяха уволнени директорът на ОУ-Долно Дряново Асим Адемов – общински съветник от ГЕРБ и председател на предизборния щаб по време на частичния вот, и Манчо Джуркин – директор на СОУ ”Йордан Йовков” в Рибново. По същите схеми са уволнени още Недко Соленков – ГЕРБ – горски стражар в ДГС-Гърмен, а на негово място е назначен Джамал Еминков – член на ДПС, Румен Хаджиев – горски надзирател в ДГС-Гърмен, на негово място е  назначен Росен Хаджиев – член на БСП. Уволнен е Велин Агов от ГЕРБ – горски стражар в ДГС-Гърмен, на негово място е назначен Мустафа Шурендов – член на ДПС. Списъкът продължава с  Венцислав Пендев – поддръжка в ДГС-Гърмен, на чието място е  назначен Радослав Капсъзов – член на ДПС, следващият е Борислав Попов от ГЕРБ – горски стражар в ДГС-Гърмен, на негово място е назначен председателят на младежкото ДПС Юсеин Шекиров, Владимир Чепелов – горски стражар в ДГС-Гърмен, и назначен на негово място Мустафа Бошнаков – член на ДПС.

61-12-81 Директора_на_ОУ_-Дебрен_Верхад_Топчиев_и_помощник_директора_Верхад_Ислямов_със_свои_възпитанициУволнени са още общинският координатор на ПП ГЕРБ Розен Марчев, Кирил Грозданов от ВиК – Гърмен.

Величка Цветкова – старши експерт в ДБТ – филиал Гърмен. До момента на мястото на Цветкова няма назначен, а филиалът е преструктуриран поради липса на лице с необходим трудов стаж.

Уволнена е и Даниела Пидева от ГЕРБ – младши експерт. На нейното място е назначена Силвия Джалева на 7-часов работен ден без конкурс. На ключов пост без необходимото образование и ценз е назначен за помощник-лесничей в ДГС-Гърмен и председателят на ДПС-Рибново Мустафа Геров, чиято партийна задача е да контролира както директора на стопанството, така и всичките  процеси в него, с една дума Мустафа Геров е директор в сянка. От длъжността домакин в ОДЗ-Дъбница е уволнен Ангел Шоколарев, както и Стоянка Пандева – специалист в Общинска  администрация – Гърмен, на мястото на която е назначена Зейнеп Мустафова. Списъкът е много дълъг и смея да твърдя, че не всички уволнени са членове на ГЕРБ, а хора, които са с различни убеждения от тези на ДПС. Просто са уволнени всички, за които има дори и най-малкото съмнение, че са помагали или са подкрепили ГЕРБ на местните и на  парламентарните избори. Целта на Ахмед Башев и неговото ДПС е двояка, а именно – да се обезличи образователната система в нашата община и администрацията с назначаване на хора без образование и ценз, но за сметка на това послушници на ДПС.

–        Г-н  Ислямов, мислите ли, че издигането на Минка Капитанова за кмет на община Гърмен е замислено от Ахмед Башев много преди той да бъде избран за депутат. В общината имаше много по-компетентни и кадърни хора от ДПС. И до момента хора от ДПС под сурдинка изказват недоволство от това, че Капитанова е била наложена от Башев.

 

–        Да, от всичко става ясно, че издигането на Капитанова за кмет  е било замислено далече във времето от самия Ахмед Башев. Спомням си през месец април 2013 г. на празника на Дебрен Башев обяви, че е открил „находка” в лицето на Минка Стефанова Капитанова, впоследствие „находката” смени бащиното си име и стана Минка САБРИЕВА Капитанова, тогава тя стана и член на ДПС, което бе от ясно, по-ясно, че се готви за скок в креслото на Башев. Според хронологията на 12 май след порочното зачатие на тройната коалиция БСП, ДПС и „Атака” Башев стана депутат. И пак според хронологията и  предварителният замисъл за манипулация на изборите за стопроцентовото избиране на Минка Капитанова на 31 май, преди да е издаден указ за предсрочни извънредни избори в Гърмен, общинската администрация поръчва хартията за бюлетините за предстоящите избори – и по-късно се разбра, че тя умишлено е била поръчана да е прозрачна. Чак на 16 юни с  указ на президента за 29 септември бяха насрочени частичните избори за кмет при вече поръчаната почти месец преди това прозрачна хартия за бюлетините. Под същия план се стигна и до фалшивите номинации, в които тенденциозно бяха вкарани структурите на ДПС.

Още на 23 юли Централният съвет на ДПС тайно дори и от областното и местните ръководства номинира Минка Капитанова за кандидат-кмет на общината, а местните структури месец по късно – през август, бяха въведени в престъпното заблуждение да правят събрания и да издигат кандидатури за кмет, без да са наясно, че протоколът за Минка Капитанова е подписан още на 23.07.2013 г.

Въпреки натиска на хората на Башев икономистът от с. Дъбница  Галип Мисирков бе номиниран за кандидат за кмет от  ДПС от всички села в общината. Оказа се, че на 28.08. в 16,30 часа, половин час преди да изтече крайният срок за регистрацията на кандидатите, моята кандидатура, издигната от ПП ГЕРБ, бе единствената. До последния момент ДПС не представи своя кандидатура. Това бе направено в 16,55 ч. в последните минути от областния председател на ДПС Ведат Хюсеин и кандидатурата бе именно на Минка Капитанова.

Впоследствие на дебата ни в БТВ Капитанова пред цяла България призна, че протоколът за нейната номинация е от 23.07., при което централното ръководство на ДПС заяви, че тази манипулация ще бъде наказана и Ведат Хюсеин и Ахмед Башев ще бъдат изключени от областното ръководство, независимо от резултатите от изборите. Това и до днес не е станало. Просто всичко е една лъжа за замазване на очите на избирателите.

Да не говорим пък под какъв страх премина предизборната кампания и самият изборен ден. Башев впрегна цялата машина на ДПС, които, за да заслужат сегашните си постове, използваха грозни заплахи към хората, а Башев подред обещаваше постове, служби, парцели, ниви и общински земи. Всички, които участваха в моята кампания и ме подкрепяха, бяха заплашени с уволнения, с проверки на фирмата им, със спиране на тока и водата, което впоследствие стана факт.

Във всички села бяха задействани схеми за набиране на гласове, като за тази цел бяха включени кметовете от ДПС, служители в ОбА, временна заетост и др. В Дебрен работниците от временната заетост бяха принудени да разлепват плакатите на Капитанова, мобилизирани бяха десетници и под ръководството на Башев бе изградена мрежа за плащане и плашене. Тези хора записваха имена и ЕГН-та, като заплашваха, че всичко ще се види на изборите и че вотът им ще бъде проследен.

Кандидатката за кмет Капитанова дори не представи предизборна програма. Хората ще я запомнят с мълчанието по време на срещите, защото новоизлюпеният депутат Ахмед Башев пое кампанията й като собствена и скандално за цяла България заложи на идеята си да уволни всички директори на училища в общината, да постави „помаци” в службите на МВР и ДАНС и т.н.

В същото време ние провеждахме позитивна кампания и обяснявахме на хората, че този път изборите са организирани по начин, който не позволява вотът да бъде проследен и контролиран, че броенето на бюлетините ще се извършва в общината и окуражавахме избирателите да се освободят от страха и да гласуват по съвест. От ДПС видяха, че програмата ми за развитие на общината и идеята за пълна ревизия на администрацията се приема положително дори и от техните привърженици и решиха да атакуват брутално в самия изборен ден.

–        А какво се случи на 29.09.2013 г.?

–        Разказвам ви хронологията на събитията, за да стане ясно, че месеци преди изборите жителите на община Гърмен са били вкарвани в нечистоплътния план за непременното избиране на Капитанова за кмет чрез насаждане на страх, заплахи за уволнения, купуване на гласове и обещания на постове, за което красноречиво говори изнесеният от мен по-горе списък на уволнените и назначените от депутата Башев послушни и непослушни. Та на 29.09. в деня на частичните избори още от рано сутринта заваляха оплаквания и жалби, че бюлетините са прозрачни и хората заявяваха, че се страхуват да гласуват  уплашени от проследяване на вота им и последствията, които ще трябва да преживеят след този ден. Предствителите на ДПС в комисиите стриктно следяха как гласуват хората им и отбелязваха „враговете”. Мрежата от „десетници”, от друга страна пък, следяха за негласувалите в списъците им и 2 часа преди приключването на изборния ден Башев даде официално  изявление, че в полза на Минка Капитанова ще имат 5000 гласа, въпреки че урните не бяха още отворени и броенето на бюлетините не бе започнало. Така и стана, Башев позна. Страхът пък каза своето и много от избирателите се отказаха  да гласуват заради прозрачните бюлетини. В Горно Дряново изборният процес спря до момента, в който от ЦИК им разрешиха да прегъват бюлетините на 4, за да не се вижда вотът им. В крайна сметка с цената на бруталността и заплахите страхът избра Капитанова за кмет и уволненията и наказанията на „непослушните”, както и назначения на „нашите” хора започнаха и те продължават и до днес. В Районен съд-Гоце Делчев са заведени десетки дела за неправомерни уволнения, които с право се печелят от потърпевшите. Все по-често се чуват и гласове на недоволство  от Капитанова и за снемане на депутатския имунитет на Ахмед Башев, както изобилстват и жалби до главния прокурор Цацаров за назначаване на прокурорски проверки на  кметските мандати на Башев. Самите хора от ДПС вече без страх надигат глави срещу управлението на кмета Капитанова, церберското влияние на депутата Ахмед Башев над ОбС и администрацията и облагодетелстването на отделни хора от ДПС.

–        Г-н Ислямов, как виждате съдбата на община Гърмен и идва ли времето на осъзнаване на населението за неутрализиране на страха от ДПС.

–        Да, хората вече не са така наивни. Повечето от тях, въпреки че са членове и симпатизанти на ДПС, на гърба си изпитаха неправдите иразбраха, че са ползвани само като избиратели и трамплин към властта и облагите на Башев и шепата хора около него. Че извън тази шепа негови хора и те както останалите са оставени на произвола на съдбата и поединично спасение. Факт е подкрепата на хората от Рибново на митинга против уволнението на директорите на 28.02.2014 г. Въпреки опитите на шепа послушници на Башев, начело с кметицата, хората чуха и осъзнават истината, виждат кои са добрите и кои лошите. Тук искам само да вметна, че съветникът от ДПС Ружди Мазъл е носил бухалка в колата си в деня на митинга. На въпроса защо го е направил, той  отговори, че не е имал пистолет, затова е носил бухалка, тъй като там имало много хора за „трепане”… Представяте ли си за какво става въпрос… Докато не се обединим и сами не разрушим този порочен управленски модел, няма да постигнем нищо. Радва ме фактът, че все повече хора късат оковите на ДПС и се обявяват за свободни и независими от Башев и компания хора, сигурен съм, че резултатът няма да закъснее.

Снимките:
1 Верхад Ислямов със съпругата и сина си

2 Ислямов посреща Цветан Цветанов (вляво).

3 Ахмед Башев

4 РИО-Благоевград не откри нарушения в работата на учителския колектив в Дебрен, за да уволни двама директори.

5 Директорът на ОУ-Дебрен Верхад Топчиев и помощник-директорът Верхад Ислямов със свои възпитаници

 

 

 

Spread the love