Сагата с ранените конекрадци край с. Крайни дол пред финал

Filed under: Дупница |

Помагачът на четиримата джамбази бе осъден на 10 месеца затвор

62-02-02-Emil PavlovСагата с крадците на коне край с. Крайни дол е на път да приключи. Състав на Районен съд – Дупница, председателстван от съдия Светла Пейчева, осъди и последния участник от групата, извършила кражба на коне в землището на селото. Ще припомним, че на 20 юли 2011 г. край дупнишкото село Крайни дол се разигра екшън със стрелба, двама ранени, откарани впоследствие от стрелците в Спешния център в Дупница, ранени коне и прочее, като случаят, който гръмна и по националните медии, предизвика много коментари и бе обсъждан седмици след това.

Осъденият Антон Е. Райчев от Дупница, който е бил помагач в нощта на 20 юли на четиримата извършители на кражбата: Добри Гьошков, Даниела Костадинова, Методи А. и Иван Д., няколко години отказва да сключи споразумение със съда, като твърди, че е невинен. В средата на м. март той най-после подписва споразумение, а съдът го осъди на 10 месеца лишаване от свобода, като на основание чл. 66, ал. 1 от НК отлага изпълнението на наказанието за срок от три години.

Райчев и четиримата извършители бяха съдени заради това, че на 20.07.2011 г. вечерта в околностите на с. Крайни дол, сговаряйки се предварително и в съучастие са отнели две кобили, кон и жребче на обща стойност 1700 лв., които били собственост на Красимир Стоилов от с. Джерман, но не са били под постоянен надзор.

Случаят още от начало се оказа доста заплетен, а в хода на разследването излизаха нови и нови факти.

През м. юли 2011 г. Дупница изпадна в шок, след като неизвестни лица с автомобил оставиха пред Спешния център двама тежко ранени – Добри Гьошков – с рана в гърдите, и Даниела Костадинова – с раздробен от куршум крак. След това нещата лека-полека взеха да се разплитат. Така се разбра, че двамата пострадали всъщност са в центъра на кражба на добитък. По време на кражбата обаче неизвестни лица, които случайно били на лов за диви прасета по това време, и то в същата местност, открили огън срещу тях. Куршумите попаднали в Даниела и Добри, а трети човек от групата взел да крещи и стрелците свалили пушките. Двамата ловци видели какво са сторили и веднага закарали ранените с „Лада Нива” пред Спешното в Дупница.

По-късно в полицията в Дупница е подаден сигнал за простреляни три коня и жребче в къща в с. Джерман. Установено е, че това са жертвите на крадците и бракониерите от същия инцидент. При извършения обиск в дома на лицата от с. Джерман са открити и иззети три ловни пушки – законно притежавани от бащата, 12 боеприпаса, камуфлажни дрехи и ботуши.

Първоначално действията на полицията бяха насочени срещу братята близнаци от село Джерман Ангел и Христо Йорданови и срещу баща им Борислав Йорданов, в чийто дом са открити ловните пушки и конете. По-късно се оказало, че това са единият брат Ангел Йорданов и Цветан Цветанов от с. Джерман. Срещу тях бе повдигнато обвинение по чл. 134, ал. 3 за нанасяне на средна телесна повреда и по чл. 339, ал. 1 за притежание на огнестрелно оръжие без разрешително. Състоянието на простреляния Добри Гьошков, който бе настанен веднага след инцидента в „Пирогов”, се бе подобрило и това е дало основание да бъде променен текстът на обвинението. Прокурор Емил Павлов уточни, че срещу двамата има вече внесен в съда обвинителен акт.

Останалите участници в екшъна се признаха за виновни още през м август 2012 г. и получиха съответно присъди. Ще припомним, че за Добри Гьошков от с. Червен брег, който имал присъда по друго дело, съдът, председателстван от Мая Гиздова, му налага наказание 11 месеца лишаване от свобода, чието изпълнение е отложено за срок от 4 години. Съдът в случая отчита многобройни смекчаващи вината на подсъдимия обстоятелства. На Даниела Костадинова, дъщеря на бившия шеф на следствието в Дупница Ангел Костадинов, също при наличието на многобройни смекчаващи вината обстоятелства, е наложена „пробация“ със следните пробационни мерки: задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от 3 години; срещи с пробационен служител за същия срок и 200 часа безвъзмезден труд в полза на обществото. На Иван Д. и Методи А. наказанието също е пробация, но за по 2 години и по 200 часа безвъзмезден труд.

Снимка:
Емил Павлов

Spread the love