Инвеститор №1 на Сапарева баня Вадим Поспелов следи строежа на здравния център с уебкамери „Сапарева баня-Москва”

Техниката е по патент на ФБР за тежки престъпления 

67-01-81-DSCN9669 copyИнвеститор №1 на Сапарева баня Вадим Поспелов  следи строителните работи около изграждане на балнеоложкия център в курорта Сапарева баня чрез уебкамери на компютрите си в Москва, без работниците да подозират за това. На обекта са инсталирани специални устройства за наблюдаваните лица на хълма Св. Богородица  курортния град.  Това съобщиха жители на Сапарева баня, пожелали имената им да не се цитират, в редакцията на вестника. По думите на сапаревобанци видеонаблюдението е използвано само от ФБР, и то главно при операции срещу терористи и за много сериозни криминални престъпления.

„В случая не става въпрос за хакерски екип на „Закон, справедливост и милосърдие”, а за обикновена програма, която свързва обекта с кабинета на Вадим Поспелов в Москва. Доколко е полезна информацията и дали техниката отговаря на очакванията, това може само времето да покаже.

67-01-81-DSCN9654 copyКакто „Вяра” информира, руският фонд инвестира страхотно висока цифра в Сапарева баня. Само за земята от 30 дка са внесени в касата на общината 20 млн. лв.

Лично Вадим Поспелов направи първа копка на мегакомплекса за рехабилитация в Сапарева баня за над 50 млн. евро. 38-годишният Вадим Поспелов, който е професор медик по генетика, разказа, че е дошъл специално от Москва за първа копка, макар че дъщеричката му със сълзи го е молила да остави обекта, но татко й нежно й обяснил, че няма как да остави българските си приятели, с чиято помощ прави важна стъпка и затова да не му се сърди. Проектант и главен изпълнител е Bolkan Construction с президент Светослав Глосов. Реализацията на проекта ще бъде пример за осъществяване на практика на успешно публично-частно партньорство.

67-01-81-DSCN9640 copy„Такъв рехабилитационен център няма на Балканския полуостров, а бих казал и в Европа. Малко са такива центрове. Хубавото е, че инвеститорите решиха да бъде в България. 4 години е проучвано мястото за тази инвестиция, специално ние 2 години се занимаваме с изследване на мястото. Мястото е високо, но няма да има проблем с качването на водата, има помпи, ще се направи нов сондаж, стига да има вода. Очакванията ни са и за по-висока температура на водата. Тук ще се качва вода с температура между 96 и 98 градуса. Очакваме с новия сондаж водата да достигне до 112-115 градуса. На обекта ще разкрием 300 работи места. Ще наемем и вече сме назначили около 15 души работници от Сапарева баня. Икономическият ефект от създаването ще е за целия регион”, каза на церемонията Светослав Глосов и уточни, че ще работи с десетки фирми подизпълнители от региона, стига те да бъдат достатъчно сериозни и доказани в бранша.

Хотелът ще носи името „Преображение” и ще разполага с 200 стаи.

„Центърът ще разполага с вътрешни и външни басейни с минерална вода, зала с лечебни душове, зона с лечебни вани и басейни, солна пещера и лекарски кабинети”, уточни кметът на Сапарева баня Сашо Иванов, който не скри своето задоволство от факта, че този център превръща Сапарева баня в световен курорт.

Кметът каза, че лечебно-диагностичният център ще има топла връзка с балнеоложката зона, ще разполага с аптека, педиатрия, панорамно кафене с градина.

„Срокът на изпълнение е 30 месеца. Около 50 хил. кв.м е разгънатата площ на комплекса. В него има медицински център, СПА базата е 19 хил. кв.м. Хотелът има 4 звезди”, допълни Сашо Иванов.

Поспелов пристигна с четири суперлуксозни мерецедеса. С него беше и изпълнителният директор на „Закон, справедливост и милосърдие” Александър Ручкин, там беше и председателят на сдружение „Единен казашки съюз” Георги Владев, който поема охраната на обекта.

“За нас най-важното е, че тази инвестиция ще допринесе за развитието на Сапарева баня, и то в сферата на туризма. Това е една инвестиция, която ще бъде структуроопределяща не само за Сапарева баня, но за целия район. Важното за нас е, че това ще даде поминък на много хора по време на строителството. След като центърът се пусне в експлоатация, в него ще работят около 300 човека, като се надяваме поне половината да бъдат от община Сапарева баня. Другото важно нещо е, че това ще бъде един център, в който ще има възможност ежедневно да минават 2000 човека. Той ще разполага с около 400 легла. Той ще даде шанс на местния бизнес да се развива, на къщи за гости, на малките хотели. Идеята ни още отпреди няколко години беше да се създаде такъв център, който да предоставя максимален брой процедури с нашата уникална вода. Могат да се правят над 70 различни вида процедури за превенция и лечение и това е уникалното на този център. Той ще даде шанс за развитие на района. Още много други инвеститори ще дойдат, защото с афиширането на тази инвестиция се повишава инвестиционният интерес към община Сапарева баня. Убедени сме, че с генетичния и балнеоложкия център ще привлечем много хора, които да идват в Сапарева баня”, подчерта кметът Сашо Иванов. Градоначалникът припомни, че общината участва в дружество «Аква трийтмънт» с терена от 31 дка, върху който се строи. Обясни отново, че комплексът ще бъде с 37 000 кв. м разгъната застроена площ (РЗП) надземно и 15 000 кв. м РЗП подземно. Комплексът ще бъде от няколко части – медицински център за съвременни генетични изследвания и балнеология. Градоначалникът допълни, че срещу апорта на общинския имот общината получава участие в акционерното дружество. Първоначално участието на общината в дружеството бе 25%. Стана ясно, че след увеличението на капитала с 27 млн. евро, което е обсъждано на вчерашното общо събрание на борда на дружеството, участието на общината пада до 7-8%. В дружествения договор обаче е записано, че при вземането на решения се запазва блокиращата квота на общината. Според Сашо Иванов интересът на общината е защитен с приноса на инвестицията за развитието на Сапарева баня и работните места, които ще се разкрият. Работните места са договорени, като са водени разговори още преди завършването на обекта партньорите да предприемат стъпки по отношение на обучението на кадрите в центъра.

Снимките:
1 Проф. Вадим Поспелов

2 Светослав Глосов и Сашо Иванов

3 Изп. директор на фонд „Закон, справедливост и милосърдие” Александър Ручкин и председателят на сдружение „Единен казашки съюз – България” Георги Владев (от ляво надясно).

 

 

 

 

 

 

 

Spread the love