„Евробарометър”: 78% от българите въобще не спортуват

Filed under: Здраве |

59% от гражданите на ЕС рядко или никога не правят упражнения или практикуват спорт

69-19-04-biagane78% от българите не спортуват въобще, показва проучване на „Евробарометър”, по което се нареждаме на първо място в ЕС по липса на физическа активност.

Според резултатите на проучването „Спорт и физическа активност“ 59% от гражданите на ЕС рядко или никога не правят упражнения или практикуват спорт, а 41% правят това поне веднъж седмично, става ясно от съобщение на Европейската комисия.
Хората в Северна Европа са по-активни физически от тези в Южна и Източна Европа.
70% от анкетираните в Швеция твърдят, че правят упражнения или спортуват поне веднъж седмично, следват Дания (68%) и Финландия (66%), както и Нидерландия (58%) и Люксембург (54%).
На противоположния полюс е България, където 78% никога не правят това, следвана от Малта (75%), Португалия (64%), Румъния (60%) и Италия (60%).
Картината се променя, когато се вземе под внимание лекото физическо натоварване като колоездене, танцуване или градинарство.
Португалия, Малта, Кипър и България остават начело на класацията по хора, които избягват такава активност – съответно 60%, 57%, 57% и 51%.
25% от датчаните, 25% от холандците и 21% от шведите прекарват повече от 8.5 часа на ден седнали.
33% от португалците и 30% от малтийците обаче прекарват 2.5 часа или по-малко на ден в седнало положение.
Проучването показва, че особено местните власти могат да направят повече за насърчаване на физическата активност на гражданите.
Въпреки че 74% от отговорилите смятат, че местните спортни клубове и други организации осигуряват достатъчно възможности за това, според 39% местните власти не правят достатъчно.
Проучването е направено по поръчка на Европейската комисия в 28-те страни от ЕС от 23 ноември до 2 декември 2013 г.
Анкетирани са близо 28 000 души от различни групи от населението.

 

Spread the love