МВФ съгласува с правителството на Украйна пакет от реформи срещу 27 милиарда долара

Filed under: Свят |

70-19-03-56863213475f820473f67e799b37b646Мисията на Международния валутен фонд (МВФ) съгласува с правителството на Украйна пакет от реформи, които биха позволили на преживяващата дълбока криза страна за получи от фонда 14-18 милиарда долара. Това пък ще й открие пътя към други кредитори и може да доведе общия обем на международната помощ за страната до 27 милиарда долара в продължение на 2 години, съобщи Ройтерс в четвъртък.

МВФ ще одобри стендбай споразумението през април, ако украинските власти одобрят „силен и всеобхватен пакет от основни мерки за стабилизиране на икномиката и създаване на условия за устойчив растеж“, съобщиха от МВФ.

„След няколковесечни икономически и политически сътресения Украйна успя да постигне относителна стабилност, но я очакват сериозни трудности. Приетите през февруари и март мерки помогнаха за стабилизиране на финансовите пазари и осигуряване на спешните разходи на бюджета. Въпреки това засега прогнозата остава неутешителна, а икономиката отново се плъзна в рецесия“, се казва в съобщението след края на киевската мисия на МВФ, която бе ръководена от българина Николай Георгиев.

Посочва се, че конкретната сума на помощта от фонда ще бъде уточнена, след като се калкулират всички двустранни и международни помощни пакети.

„Задачата на програмата от икономически реформи на властите в Украйна е възстановяване на макроикономическата стабилност и връщане към качествено държавно управление и устойчив икономически ръст при едновременна защита за най-уязвимите слоеве от населението“, заявява по-нататък МВФ. Като ключови направления в реформите посочва парично-кредитната и бюджетната политика, финансовия сектор, енергетиката, държавното управление и бизнес климата.

Националната банка на Украйна в близките 12 месеца ще трябва да се справи с инфлацията с цел ценова стабилност при запазване на гъвкав валутен курс.

Украйна ще осигури приоритетните разходи на бюджета в близките месеци, а в средносрочна перспектива ще затегне фискалната политика, за да съкрати бюджетния дефицит до 2,5 процента от БВП през 2016 година.

Фондът смята, че националната валута е надценена и неестественият обменен курс е довел дефицита по текущата сметка до над 9% от БВП, а липсата на конкурентоспособност е виновна за стагнирането на експорта и на икономиката.

В началото на тази година валутните резерви са паднали до критично ниско ниво. През 2013 г. бюджетният дефицит е възлизал на 4.5%, като отделно са натрупани значителни неразплатени разходи.

Реформата в енергетиката включва привличане на инвестиции, повишаване на вътрешните цени за природния газ за крайните потребители до неговата себестойност, като едновременно с това се предвиждат субсидии за бедните, които да смекчат преходния период. С течение на времето програмата ще се фокусира върху подобряване прозрачността в сметките на „Нафтогаз“ и преструктурирането на компанията с цел намаляване на разходите и повишаване на ефективността“.

Украинските власти са обещали на МВФ още да засегнат антимонополното законодателство, да опростят връщането на ДДС на износителите, да проведат реформа в държавната администрация, да водят борба с корупцията и да подобрят дейността на правораздавателните и данъчните органи.

Временният премиер на страната Арсений Яценюк заяви в четвъртък, че без съгласуваните с МВФ строги мерки икономиката може да рухне с 10 процента в рамките на тази година и да фалира.

 

Spread the love