Крият с какво е убит Отвертката, свидетели: Иван Карастоянов е изхвърлил хладно оръжие в микроязовир край Дупница

Filed under: Искам думата |

Говорителят на прокуратурата Марияна Сиракова: Няма да даваме информация, докато трае разследването

81-09-81 sirakovaМесец след убийството на Николай Радев-Отвертката разследващите крият с какво оръжие е нанесен смъртоносният удар на младия мъж в Дупница на 11 март. До момента не е официално оповестено дали бившият гард на Братя Галеви е прободен с нож, парче от счупено стъкло или друг остър предмет, пише bgdnes.bg.
„Няма да даваме информация за разследването, докато то не приключи. 81-09-81 128По случая се работи. На този етап не може да се каже и дали ще се иска продължаване на първоначалния двумесечен срок на разследването“, обясни говорителят на Окръжната прокуратура в Кюстендил Марияна Сиракова. По думите й резултати евентуално можели да се очакват към края на този месец. Говорителят на прокуратурата не отговори и с какво оръжие е причинена смъртоносната рана на Николай Радев във фаталната за него вечер на 11 март. 81-09-81 kolaikarastoianovТогава между Отвертката и лекарската фамилия Карастоянови избухнал яростен скандал, при който Радев е прободен с остър предмет. Малко по-късно той издъхнал в местната болница. Според първоначалната информация бившият гард на Галеви бил нападнат от стоматолога Владимир Карастоянов и синовете му – Николай и Иван. Причина за разправията станало агресивното поведение на Отвертката спрямо зъболекарската внучка Владимира.

81-09-81 308При първоначалния оглед не е открит нож, а само шило от инвентара на кръчмата „Колата“, в която станало клането. Според ченгета то не било използвано при убийството. Веднага след жестоката смърт на Отвертката из града плъзна слух, че тялото му било разпрано от счупена витрина, през която е изхвърлен. Твърди се, че версията била пусната от самите Карастоянови, за да свалят вината от себе си. По данни на свидетели Радев бил прободен с нож. Той обаче не бил открит, казват ченгета. По думите им хладното оръжие било изхвърлено в микроязовир край Дупница от Иван Карастоянов веднага след убийството на Отвертката. Към момента разследващите разполагали само със свидетелски показания и записи от видеокамери в заведението. Кадрите обаче нямало как да послужат като доказателство в съда. Те били доста размазани. На тях се виждало само как един от нападателите на Отвертката дава нещо, което проблясва, на Иван Карастоянов. След това той се качва на колата си и изчезва от мястото на престъплението. Предполага се, че Николай е дал на брат си ножа, който впоследствие бил изхвърлен. Това обаче е само хипотеза, която не била потвърдена от разследващите до момента.
Веднага след убийството Владимир признал пред бившия гард на Галеви – Васил Капланов-Каплата, че той е пробол Отвертката. Свидетелят дал показания пред ченгетата. Дни по-късно бил посъветван да внимава какво говори, разкриват жители на Дупница.
При разглеждане на мярката за неотклонение в Софийския апелативен съд преди две седмици магистратите отправиха сериозни критики към разследващите и прокуратурата, че няма предварително медицинско заключение за причината за смъртта на Отвертката. Заради липсата на такава експертиза магистратите заявиха, че не може да се каже и дали ударите, нанесени от Владимир и Иван Карастоянови, са повлияли на крайния резултат, или не.
Това бяха основните им мотиви да пуснат от ареста тримата задържани. Те са обвинени за умишлено убийство, извършено в съучастие. Апелативните съдии пратиха под домашен арест само Николай Карастоянов. Баща му и брат му бяха пуснати срещу най-леката мярка – „подписка”.

Обвиненият за убийството д-р Николай Карастоянов нямал завършена специалност анестезиология. Това показала проверка на Регионален център по здравеопазване (РЗЦ)-Кюстендил. Тя започнала веднага след като се разбра, че д-р Николай Карастоянов е давал първа помощ като анестезиолог на Отвертката. Според инспекторите той има право, докато специализира, да работи като анестезиолог, но само в присъствието на специалист. В екипа, опитал се да спаси смъртно ранения Николай Радев, е участвал и д-р Кючуков, който има специалност анестезия. Това твърдели хирурзи пред инспекторите от РЗЦ. Ако д-р Кючуков не е бил в операционната, управителят на общинската болница щеше да отнесе глоба, че е допуснат лекар без специалност да извършва анестезия.

Снимките:
1 Марияна Сиракова
2 Владимир и Иван Карастоянови
3 Николай Карастоянов
4 Николай Радев-Овертката

 

 

Spread the love