Ройтерс: България отдавна е аномалия в Европа – член на ЕС и НАТО, но близка с Русия

Filed under: България |

София е разкъсана между стари приятели и нови партньори заради Крим, коментира агенцията

82-19-01-asd„България отдавна е аномалия в Европа – страна в ЕС и НАТО, а в същото време се чувства близка с Русия. Това напрежение се увеличи още повече от противопоставянето около Украйна, като мнозина се чувстват притиснати да избират между Москва и Брюксел“. Това пише агенция Ройтерс в анализ за България под заглавие „България – разкъсана между стари приятели и нови партньори“.

Агенцията посочва, че България сега е изправена пред най-сериозния тест за лоялност към Европейския съюз от присъединяването си през 2007 година и не се е разколебала въпреки рисковете от икономически трудности и опасността от падането на крехкото управление на премиера Пламен Орешарски.

Опасността за правителството е, че националистическата партия „Атака“, на чиято подкрепа разчитат социалистите, за да останат на власт, обяви, че може да изтегли своята неофициална подкрепа, ако София подкрепи още европейски санкции срещу Русия.

България е много уязвима от политическа криза около Крим в сравнение с други бивши държави зад Желязната завеса като прозападната Полша или Румъния, която вече започна да се отдалечава от Москва и е по-малко зависима от руските енергийни доставки.

Много бивши комунистически държави в ЕС поддържат връзки с Москва, но повечето от тях гледат на Русия като на бивш окупатор и все още заплаха. България обаче е различна, защото вижда Москва като приятел, пише агенцията и добавя, че ако се вземат предвид икономическите и културните връзки, България вероятно е най-близката до Москва държава в ЕС.

Въпреки това София игра заедно с ЕС по санкциите за Москва и външният министър Вигенин заяви в интервю, че няма да наложи вето при по-строги мерки на европейско ниво.

„Няма да наложим вето на по-строги санкции, но в същото време няма и да предлагаме такива“, каза Вигенин пред Ройтерс.

„Рисковете за нас са високи. Ние сме една от най-уязвимите държави. Направихме така, че това да стане ясно за нашите съюзници. Разбира се, най-големият риск остава заплахата за газовите доставки“, добавя външният министър на България.

 

Руският „троянски кон“

 

България е била най-податливият партньор на Русия в съветската ера и до ден днешен лидерите й трябва да отклоняват обвинения, че страната е „троянски кон“ в Европейския съюз, тайно работещ за интересите на Кремъл, продължава агенцията.

Съюзът по времето на Студената война остави дълбок икономически отпечатък на Балканите и страната е почти напълно зависима от руските енергийни доставки.

Повече от 85% от газовите доставки в България се правят от „Газпром“, единствената нефтена рафинерия е контролирана от „Лукойл“, единствената ядрена централа действа с руско гориво, отбелязва Ройтерс.

Въпреки че се присъединиха към НАТО преди 10 години, българските въоръжени сили са зависими от Русия за ремонти и резервни части за техните съветски изтребители и танкове.

Агенцията цитира външния министър Кристиан Вигенин, който посочва, че Русия е вторият
най-голям търговски партньор на България и че налагането на строги икономически санкции на Москва би навредило на около 2000 български предприятия с около 80 000 работници и служители, чийто бизнес зависи от Русия.

Руските летуващи в България са жизненоважни за българския туризъм, който формира

13% от брутния вътрешен продукт. Това създава притеснения какво би се случило, ако ЕС забрани влизането на руснаци в съюза.

Около 700 000 руснаци, които представляват 10% от населението на България, са посетили Черно море през миналата година. Те пътуват до курорти като Поморие, в който има квартал, наречен „Малката Москва“.

Безпокойството от икономическите загуби заради кризата в Украйна заедно с носталгията по комунизма сред по-възрастното поколение и нарастващото разочарование от ЕС карат някои хора да призовават за по-тесни връзки с Москва.

„България трябва да наложи вето на всякакви санкции срещу Русия“, казва Емил Вангелов, пенсиониран учител в София.

„Напротив – трябва да увеличим икономическите, политическите и културните връзки с Москва. Не можете ли да видите, че България изчезва след всички лъжи на ЕС и САЩ?“, добавя той, цитиран от Ройтерс.

 

Предсрочни избори?

 

Социалистите може да загубят гласове на поддръжници, разгневени, че правителството допуска санкциите (срещу Русия – бел. ред). Като пряка издънка на комунистическия режим на власт преди падането на Берлинската стена партията има силно проруско крило и голяма част от по-възрастните й избиратели в земеделските райони клонят повече към Москва, отколкото към Запада.

В публикацията се отбелязва, че управляващата партия още преди началото на събитията в Украйна бе изправена пред перспективата да изгуби гласове през май за сметка на лява
отцепническа група, оглавявана от бившия президент и от движение, водено от бивш телевизионен водещ.

Според Ройтерс ГЕРБ са вероятните победители на евроизборите, което може да стане
повод за предсрочни парламентарни избори през есента.

Агенцията допълва, че уличните протести миналата година свалиха правителството и почти свалиха сегашното правителство, което оцеля при три гласувания на недоверие след идването си на власт. Нестабилността би попречила на крайно необходимите социални и икономически реформи в най-бедната страна от ЕС, заключава Ройтерс.

 

Снимка: Шефът на „Газпром“ Алексей Милер и премиерът Пламен Орешарски

Spread the love